Akciza povećana, barel se oporavio

Gorivo u Srbiji ponovo poskupelo: Do 139 dinara za litar dizela

Cena litre benzina sada se kreće oko 130 dinara

Vesti
Autor:
Gorivo u Srbiji ponovo poskupelo: Do 139 dinara za litar dizela
Foto: Profimedia

Gorivo u Srbiji počelo je da poskupljuje. U odnosu na prethodni mesec litar je skuplji za 7 dinara, a u narednom periodu cena bi dodatno mogla da bude veća, tvrde poznavaoci.

U junu su vozači litar benzina plaćali oko 123 dinara, a dizela 132 dinara. Danas na pumpama benzin toče za oko 130 dinara po litru, a dizel za oko 139 dinara.

Cena barela na svetskom tržištu istovremeno se kreće oko 40 dolara i nije još stabilizovana, ali ono što jeste sigurno je činjenica da se barel značajno oporavio u odnosu na period iz marta i aprila kada je bio i u negativnoj zoni.

Dodatni udar na cenu goriva u Srbiji je i nedavno povećanje akcize, piše Blic. Na domaćem tržištu nafte događa se negde očekivani trend. Pitanje je samo da li je najnovije poskupljenje opravdano u potpunosti. Hrvatska, ali i ostali naši susedi, određuju cene naftnih derivata na nivou države i te cene su iste na svim pumpama. Tako je i u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i u Crnoj Gori gde se cene usklađuju na 15 dana. U Srbiji se cene, međutim, slobodno formiraju i zato je veliko šarenilo, ne samo kod različitih proizvođača, nego i na različitim pumpama istog naftaša.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović najavio je pre dve nedelje poskupljenje, ali i dodao da će tržište pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu.

“Trošak stavljanja goriva na tržište za naftne kompanije biće veći, a da li će i u kojoj meri svaka od naftnih kompanija povećati najpre svoju veleprodajnu i maloprodajnu cenu, to svako određuje sam na tržištu”, naveo je tada Mićović.

Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, istovremeno ocenjuje da trenutno nema dovoljno razloga za ovoliko povećanje cene.

“Bez obzira na berzansku cenu sirove nafte, cena na našim pumpama je ne prati u tolikoj meri, zbog relativno visoke akcize. Zapravo, cena sirovine ne utiče sa više od četvrtine na cenu goriva koju plaćaju vozači na pumpama”, kaže Atanacković, uz primer da ako nafta poskupi 5 dolara, to bi moglo da znači rast cene u Srbiji od najviše dolar i po.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs