tužno

Evropski hrčak pred izumiranjem: Uskoro bi mogao zauvek nestati!

Direktorica IUCN-a za zaštitu bioraznolikosti kaže da su potrebni promena i akcije na sprovođenju nacionalnih i međunarodnih sporazuma

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Crvenoj listi ugroženih životinjskih vrsta IUCN-a našao se i evropski hrčak, prenosi Gardijan.

 

Ovaj hrčak je neko vreme živeo na većem delu teritorija Evrope i Rusije, ali sad je nestao s gotovo svih izvornih staništa i ako se nastave sadašnji trendovi izumreće za 30-ak godina.

 

Ključni razlog smanjenja njegovog broja je drastično smanjenje stope razmnožavanja ove životinje. Ranije je svaka ženka godišnje okotila 20 mladih, a sada samo pet do šest.

 

Razlozi takvog smanjenja stope razmnožavanja nisu poznati, ali veruje se da ulogu igraju faktori od intenzivne poljoprivrede do globalnog zagrevanja i svetlosnog zagađenja.

 

Životinjske vrste širom sveta suočavaju se sa izumiranjem bez presedana zahvaljujući ljudskom delovanju, intenzivnoj poljoprivredi, prekomernom izlovu riba, zagađenju okeana, klimatskim promenama i gubitku staništa.

 

Pokušaji zaustavljanja trenda izumiranja vrsta su usmereni samo na neke ključne vrste i stručnjaci za zaštitu prirode sve glasnije pozivaju na udružene globalne napore.

 

Džejn Smart, direktorka IUCN-a za zaštitu bioraznolikosti, kaže da su potrebni promena i akcije na sprovođenju nacionalnih i međunarodnih sporazuma.

 

Vakcina protiv korona virusa dostupna od septembra?

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...