Spas

Rusija napravila lek protiv koronavirusa: Efikasnost 90%!

Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo još jedan ruski lek protiv koronavirusa na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir, prenosi Sputnik.

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, tj devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti.

 

Klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom koronavirusnom infekcijom u umerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

 

Kod 70 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj antivirusni lek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a posle četiri dana virus je nestao iz organizma.

Desetog dana RLP-test kod sto odsto ispitanika je bio negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 odsto ljudi se oporavilo za to vreme.

 

„Areplivir je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto“, ističe članica Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja, prenosi Sputnjik.

 

Kako se navodi, nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smeju uzimati trudnice, a što pre se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija.

 

Lek u bolnicama početkom jula

 

„Pronašli smo lek za novu bolest za mesec i po dana. Ranije je bilo nemoguće poverovati u to. Ali to nije zasluga samo biologa koji su brzo sintetizovali lek. Objedinjavanje napora sistemskih biologa i kliničara, naučnika i proizvođača, bilo je moguće zahvaljujući zakonodavnim inicijativama vlade“, komentariše rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

 

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Kako prenosi Sputnjik, ako ih Ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula.

 

„Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo “zaštitni kišobran” – istakao je predsedavajući Upravnog odbora Promomed, Petar Beli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...