Bez mogućnosti usvajanja dece

Crna Gora usvojila zakon o istopolnom partnerstvu

Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi

Vesti
09:59h Autor:
Foto: Profimedia

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu glasala su 42 poslanika, pet je bilo protiv.

 

Predlog tog zakona bio je u skupštinskoj proceduri prošle godine, ali nije dobio potrebnu većinu prilikom glasanja na sednici parlamenta 31. jula.


Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.


Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera. Partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.


Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, kao u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite.


Crnogorski premijer Duško Marković pozdravio je usvajanje zakona.


“Ovo je veliki iskorak u pravom smeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije. Ravnopravnost i jednaka prava za sve osnov su ljudskih i evropskih vrednosti”, poručio je Marković na Tviteru.
Dodao je da “u evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredeljenja”.


Nevladina organizacija Queer Montenegro je usvajanje Zakona označila kao još jedan korak ka njihovoj slobodi i slobodi svih ljudi u Crnoj Gori.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...