korona virus

Doktorka Darija: Od korona virusa obolevaju samo oni koji ovo dozvole!

Doktorka objasnila zašto najviše zaraženih ima u Beogradu

Vesti
21:16h Autor:
Foto: Shutterstock

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sada, što se tiče korona virusa, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

"Obolevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite", rekla je Tepavčević za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individulana procena rizika i upotreba preventivnih mera.

Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje - u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na korona virus.

Kada je u pitanju današnjih 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na podurčju Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima", rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprlilu, ali kao i tada oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne itekako i spasavaju živote, rekla je ona i nagalsila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.

96 novih slučajeva korona virusa u Srbiji: 1 osoba preminula

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs