Dvostruki skok cene

Šok cene na pijacama: Kilogram đumbira 1.200 dinara!

Začin poznat po lekovitom svojstvu i jačanju organizma ovih dana košta papreno

Vesti
Autor:
Šok cene na pijacama: Kilogram đumbira 1.200 dinara!
Foto: Profimedia

Sve što je zdravo i sve što je iz prirode sada je dobrodošlo. Đumbir koji je od davnina poznat po svom lekovitom dejstvu, u doba korone prodaje se "kao alva", potražnja za njim je nikad veća, ali i cena je paprena.

"Prošle godine u ovo vreme cena đumbira kretala od 500 do 600 dinara za kilogram, ali evo,zahvaljujući valjda ovoj bolesti koja hara, cena je duplo veća nego lane i prodaje se za 1.200 dinara. Znaju ljudi da đumbir nije samo odličan začin u kulinarstvu i sredstvo koje lako skida kilograme,nego i lek za mnoge bolesti. Zato prodaja ide odlično jer zdravlje nema cenu a preventivna je i najbolja", kaže Violeta Stevanović koja đumbir prodaje na kraljevačkoj pijaci.

Da je đumbir itekako zdrav potvrđuje i 98-godišnja Milanka Radovac iz Stubla kod Kraljeva koja kaže da je zahvaljujući redovnoj upotrebi upravo čaja od đumbira dobrog zdravlja dočekala pozne godine koje lako nosi.

"Pijem ga od davnina.U pola litra provrele vode stavim četiri do pet tankih komada ljuštenog đumbira, kuvam ga na laganoj vatri 20 minuta ,procedim i dodam malo limuna i meda. Verujte mi da od toga nema boljeg melema protiv svih virusa i prehlade", kaže Milanka.

Kraljevački profesor Živko Slavković, magistar biologije i autor desetak knjiga iz oblasti botanike, potvrđuje da đumbir poseduje izvanredna svojstva za lečenje mnogih bolesti.

Njegovo blagotvorno dejstvo ogleda se u tome da smiruje upale gornjih disajnih puteva, ublažava simptome astme, pojačava imunitet, sprečava grip i viruse. Ako je suditi po onom na šta najviše utiče, đumbir je ovih dana naš najbolji saveznik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs