Praznik

U subotu slavimo Vrbicu: Vrbove grančice preuzmite u petak u crkvi!

Ove godine, zbog policijskog sata koji traje od petka do ponedeljka, vernici u Srbiji moći će vrbove grančice da preuzmu u petak umesto u subotu

Vesti 09.04.2020. - 17:46h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shuterstock

Srpska pravoslavna crkva ove godine 11. aprila slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

 

Taj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus Hristos vaskrsao Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.


Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u vaskrsenje. Prema jevanđelskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.

 

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

 

Vaskrsenje Lazarevo naljutilo je prvosveštenike i, kako kaže jevanđelsko predanje, neposredan je povod za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja. Prema predanju, Lazar je, kao kiparski arhiepiskop, živeo još 30 godina po vaskrsenju, propovedajući hrišćanstvo. Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne nedelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.

 

Ove godine, zbog pandemije u Srbiji je uveden policijski čas koji će trajati od petka, 10. aprila u 17h, pa sve do ponedeljka 13. aprila u 5h ujutru.

 

Zbog toga crkve će biti zatvorene, a bogosluženje i osvećenje vrbovih grančica obaviće se u petak. Svi vernici grančice mogu da preuzmu u petak i tako svoju decu obraduju u subotu ujutru vecima od vrbovih grana.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...