Doneta odluka

Ko se penje na Mont Everest, mora da sakupi osam kg smeća

Nepalske vlasti su uvele novo pravilo za alpiniste koji će od aprila ove godine krenuti na vrh planine iz baznog kampa, prema kom će morati da u povratku donesu osam kilograma smeća koje će usput pokupiti ili da se suoče sa sudskom tužbom
Vesti 03.03.2014. - 18:11h Autor: Tanjug
Foto: AP

Nepalske vlasti su uvele novo pravilo za alpiniste koji se spremaju da osvoje najviši vrh na svetu Mont Everest - moraće da u povratku donesu osam kilograma smeća koje će usput pokupiti ili da se suoče sa sudskom tužbom.

 

Ova odluka, kako je objašnjeno, ima za cilj da očisti "krov sveta" koji je svake godine sve zatrpaniji smećem koje ostavljaju planinari.

 

Padine Mont Everesta (8.848 metara) su prekrivene otpadom koje su za sobom ostavljale ekspedicije tokom proteklih decenija: od praznih boca sa kiseonikom, preko šatora i konzervi, do tela poginulih alpinista koja se ne raspadaju zbog ekstremno niskih temperatura, kako prenose strani mediji.

 

"Da bi se Mont Everest očistio, vlada je odlučila da svaki član ekspedicije mora da, pored vlastitog smeća, vrati najmanje osam kilograma otpada", izjavio je Madhusudan Burlakoti, predstavnik nepalskog ministarstva turizma.

 

Novo pravilo se odnosi na sve alpiniste koji će od aprila ove godine krenuti na vrh planine iz baznog kampa.

 

Članovi ekspedicija će morati da "svoje" smeće predaju birou koji će se otvoriti idućeg meseca blizu kampa.

 

Osim što će paziti na primenu nove mere, pomenuti biro će pružati i medicinsku pomoć alpinistima i sprečavati nepoželjne incidente, poput tuča i svađa do kojih povremeno dolazi između planinara i lokalnih vodiča.

 

"Svi naši prethodni napori da se planina očisti nisu dali rezultata. Ovog puta, ukoliko alpinisti ne vrate smeće, protiv njih će biti podignuta tužba i biće strogo kažnjeni", kazao je Burlakoti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...