Oni su ponos Srbije

Somborski gimnazijalci pravili i prodavali čestitke: 350.000 dinara za medicinske aparate i igračke za decu!

Učenici somborske gimnazije već 5 godina organizuju slične akcije, a u njima su prikupili 350.000 dinara u humanitarne svrhe

Vesti
11:19h Autor:
Somborski gimnazijalci pravili i prodavali čestitke: 350.000 dinara za medicinske aparate i igračke za decu!
Foto: Shutterstock

Gimnazijalci iz Sombora su i ove godine mnogima dali lekciju humanosti, prodavajući čestitke po gradu koje su sami napravili, a dobijeni novac donirali su za neophodne medicinske aparate Domu zdravlja u svom gradu.

Reč je maturantima gimnazije "Veljko Petrović" koji su Odeljenju pedijatrije Doma zdravlja "Dr Đorđe Lazić" u Somboru uručili medicinsku opremu i igračke za decu.

U humanoj akciji je učestvovalo dvadesetak srednjoškolaca koji su kupili oksimetar za bebe i malu decu, kao i profesionalni inhalator. Srednjoškolci su za ovu akciju prikupili 88.000 dinara tako što su prodavali čestitke po gradu, koje su u toku slobodnog vremena sami izrađivali.

"Na ideju smo došli tako što smo shvatili da neke svoje kreativne strane možemo da primenimo i da od toga zaradimo novac i pomognemo deci u Somboru", rekla je Olivera Delić, učenica četvrtog razreda Gimnazije "Veljko Petrović" u Somboru.

"Prošle godine smo bili na Odeljenju za decu, a tokom prethodnih godina posetili smo i Dom za nezbrinutu decu i pomogli smo jednoj devojci", dodala je Mia Tumbas, učenica istog razreda.

Zaposleni pedijatri pozdravili su humani gest somborskih gimnazijalaca, a uručena medicinska oprema i te kako im je potrebna u lečenju dece.

"Mnogo će nam značiti ovi aparati, jer su dosadašnji plućni oksimetri bili namenjeni odraslima. Ovo je profesionalni inhalator koji će omogućiti pravilnu distribuciju leka, koji dolazi u disajni put, a isto tako će skratiti vreme i inhalacije, što je za naš uzrast vrlo dragoceno", ocenila je za RTV dr Lidija Banaković, načelnica u Dispanzeru za predškolsku decu.

"Vrlo smo ponosni i dirnuti ovom njihovom akcijom, jer smatram da je za veliku pohvalu njihov entuzijazam i ideja humanosti, koju su pokazali u ovako mladoj dobi", potvrdio je dr Emeše Uri, direktor Dom zdravlja "dr Đorđe Lazić."

Učenici somborske gimnazije već 5 godina organizuju slične akcije, a u njima su prikupili 350.000 dinara za humane namene. Ovo je svakako lekcija humanosti čiji primer treba slediti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs