Opasno

Smrtonosni virus se širi: Evo koji su simptomi i kako ih prepoznati!

Novi virus, dolazi iz iste grupe virusa kao i SARS koji je u epidemiji 2002. i 2003. godine ubio gotovo 800 osoba u 37 zemalja, a zarazio više od 8.000.

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Četvrta osoba umrla je od novog tipa koronavirusa u Kini, saopštile su jutros lokalne vlasti. Najnoviji smrtni slučaj je muškarac, star 83. godine, u Vuhanu, gde je zabeležen i prvi slučaj.

Istovremeno, saopšteno je da je od tog virusa zaraženo skoro 300 ljudi.

U epidemiji je juče potvrđen prenos s čoveka na čoveka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je vladu da preduzme sve mere u borbi protiv epidemije.

Hitan sastanak SZO

Svetska zdravstvena organizacija sazvala je za sredu sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini.

Očekuje se da ta svetska organizacija dones odluku da li je epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, a koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gde je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine, preneo je Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je danas potvrdila da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti i šef tima zdravstvene komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdong nastala prenošenjem s čoveka na čoveka, preneo je Rojters.

Kina je potvrdila ukupno 300 slučajeva koronavirusa na svojoj teritoriji, koji su prvi put otkriveni u centralnom gradu Vuhan.

Do sada je zvanično potvrđeno da je upala pluća izazvana novim virusom odnela živote četiri osobe.

Šta je korona virus?

Bolest ima simptome nalik upali pluća, uključujući povišenu temperaturu i probleme s disanjem.

Korona virus spada u širu porodicu virusa, ali samo šest, odnosno sedam sa poslednjim, su poznati da utiču na ljude. Naučnici veruju kako je virus potekao od životinjskog izvora. Iako se za sada smatra da je virus potekao sa ribarnice u Vuhanu, još uvek nije potvrđeno porijeklo niti kako se prenosi sa čoveka na čoveka.

Ribarnica za koju se sumnja da je početna tačka širenja virusa, zatvorena je od 11. januara kako bi sprečili još veću epidemiju.

Novi virus, dolazi iz iste grupe virusa kao i SARS koji je u epidemiji 2002. i 2003. godine ubio gotovo 800 osoba u 37 zemalja, a zarazio više od 8.000.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...