nova pravila stupaju na snagu

Počele nove mere za Bus Plus: Zaposleni će morati da pravdaju prevoz do 20. u mesecu!

Po Zakonu o radu svi poslodavci moraju da isplate prevoz zaposlenima

Vesti
14:51h Autor:
Počele nove mere za Bus Plus: Zaposleni će morati da pravdaju prevoz do 20. u mesecu!
Foto: Kurir/Dado Đilas

Mnogi poslodavci ovih dana obaveštavaju zaposlene da treba da donesu račune za gradski prevoz ili benzin, ako na posao dolaze svojim automobilom.

Nadoknada se isplaćuje na kraju meseca, a ne na početku, jer se računi donose do 20. u mesecu.

Poslodavci imaju tri mogućnosti. Jedna je da se donesu računi o dopunama "Bus plus" kartica i računi za gorivo. Za iznose do 3.914 dinara ne plaća se porez, a sve preko toga oporezuje se 10 odsto.

Druga mogućnost je da se sa gradskim prevoznikom postigne dogovor da se "Bus plusu", na primer, plati direktno za sve zaposlene. Treća mogućnost je da se prevoz isplaćuje kao zarada. Zaposlenima se trošak za prevoz refundira na kraju, a ne na početku meseca.

U javnim preduzećima se sve to radi od februara prošle godine. Ivanka Milošević iz Gradskog sekretarijata za javni prevoz kaže da se efekti vide.

"Prodaja pretplatnih karata u decembru u odnosu na februar 2019. uvećana je za više od 7.000 komada za nova pravna lica koja su pristupila sistemu i direktno uplaćuju pretplatne karte preko Bus-plusa", navodi Miloševićeva.

Očekuje da će se poslodavci opredeliti da plate naknade za dolazak zaposlenih kupovinom pretplatnih karata, pogotovo jer mogu ostvariti popust do 25 odsto, u zavisnosti od toga koliko pretplatnih karata kupe.

Ivanka Milošević kaže da su procene da više od 200.000 zaposlenih koristi javni prevoz, a ne kupuje pretplatne karte, pa je budžet oštećen za šeststo miliona dinara mesečno.

"Ako bi se prodaja povećala za 100.000, svake godine bi se moglo kupiti 180 novih vozila, što bi značilo da bi se za četiri do pet godina potpuno obnovio vozni park GSP-a", navela je Ivanka Milošević.

Nova mera protiv švercovanja u gradskom prevozu: Uskoro će biti nemoguće voziti se bez karte?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs