Od 2020. godine

Svetska kulturna baština: Tri srpska ćilima na listi Uneska?

Dokumentacija se polako priprema

Vesti
Autor:
Svetska kulturna baština: Tri srpska ćilima na listi Uneska?
Foto: Shutterstock

Inicijativa da se tri srpska ćilima, među kojima se nalazi i pirotski, upišu na Uneskovu listu svetske baštine je pokrenuta, rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a do marta naredne godine se očekuje da se celokupna dokumentacija pripremi.

Pirot ima nekoliko brendova, uz gastronomske proizvode peglanu kobasicu i kačkavalj, tu je ćilim koji je pre 17 godina dobio zaštitu geografske oznake porekla imena "Pirotski ćilim".

Sada je namera Vlade Srbije da ga zajedno sa staparskim i sjeničko-pešterskim upišu na Unesko listu svetske kulturne baštine.

Zajedno sa NALED- i ambasadorima Nemačke i Kanade, uputili smo zvaničnu inicijativu Etnografskom muzeju i potrudićemo se da se to do marta naredne godine pripremi, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetla da se rukotvorine poklanjaju u diplomatskim posetama stranih zvaničnika, pa su tako ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron dobili su pirotske ćilime.

Pirotski ćilim kojim se ponose Piroćanci čest je motiv u ovom gradu, u centru grada postavljana je umetnička instalacija "Solarni ćilim", parkiralište ispred hale Kej obojeno u motivima ćilima, a velika slova kojima je ispisan pun naziv Pirota imaju ilustrovanim slovo "O" koje predstavlja pirotski ćilim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs