21. oktobar 1941.

Umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu: Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Kraj spomenika "Prekinut let", poznatijem kao spomenik V/3, glumci, orkestar i hor iz Kragujevca i Beograda izvešće poemu "Pouke iz šume", scenariste i reditelja Aleksandra Šurbatovića

Vesti
Autor:
Umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu: Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu
Foto: Shutterstock

Od 2012. godine, 21. oktobar se obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. To je spomen na 21. oktobar 1941. godine, kada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.

Kraj spomenika "Prekinut let", poznatijem kao spomenik V/3, glumci, orkestar i hor iz Kragujevca i Beograda izvešće poemu "Pouke iz šume", scenariste i reditelja Aleksandra Šurbatovića.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema Duška Radovića "Crni dan".

O tragediji jednog naroda, bolu i neprebolu Kragujevca, do sada su pisali književnici iz zemlje i sveta, a u programima, na Velikom školskom času učestvovalo je oko 50.000 izvođača. Kod nas je najpoznatija pesma Desanke Maksimović "Krvava bajka", koja opisuje strašno stradanje nedužne dece na ovaj dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs