Dobre vesti

Novi lek protiv raka odobren u Evropi!

Pojava ove nove vrste leka mogla bi da označi pomak s lečenja raka dojke ili raka debelog creva ili raka pluća

Vesti
Autor:
Novi lek protiv raka odobren u Evropi!
Foto: Shutterstock

Nova vrsta “revolucionarnog leka protiv raka kojim može da se leči veliki broj tumora odobrena je za korišćenje u Evropi, piše BBC.

Novi lek koji testiraju britanski lekari, larotrectinib, ima potencijal da izleči više pacijenata i smanji nuspojave. Navodno, ovaj lek može da se koristi za sve tumore koji nose specifičnu genetičku abnormalnost, a na koju lek cilja.

“Dobrobit za pacijente, a posebno za decu, da možemo da lečimo mnogo različitih vrsta raka jednim lekom potencijalno je velika i pomaže im da imaju duži i zdraviji život”, rekao je šef britanskog zdravstvenog sistema Simon Stivens.

Među prvim pacijentima koji su isprobali novi lek je dvogodišnja Šarlote iz Belfasta, kojoj je dijagnostikovan dečji fibrosarkom. Tumor ove devojčice izazvala je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Jedan deo njene DNK slučajno se spojio s drugim i promena u genetskom kodu njenog tela dovela je do rasta raka. Ali, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitne žlezde i drugih oblika raka.

“To je zaista uzbudljiva stvar i deluje na širokom nizu tumora, nije ograničena na jedan”, rekla je za BBC dr Džulija Kišolm, konsultantkinja za dečje tumore u bolnici Rojl Marsden.

Pojava ove nove vrste leka mogla bi da označi pomak s lečenja “raka dojke” ili “raka debelog creva” ili “raka pluća” prema preciznoj medicini koja iskorišćava genetski sistem tumora svakog pacijenta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs