zASTRAŠUJUĆE

Gore pluća naše planete: Jezivi snimak požara u Amazoniji! (FOTO)

Sasvim je moguće da smo došli do tačke bez povratka, naveli su stručnjaci

Vesti 25.08.2019. - 17:09h Autor: Sputnjik/ RTS
Foto: Printscreen/ Twitter/ NASA

Kolike su razmere ogromnih požara u Amazoniji možda najuverljivije pokazuju satelitski snimci koje je objavila Američka svemirska agencija NASA.

 

Uznemirujući snimci NASA ukazuju na razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, često nazivanu — pluća planete.

 

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a fotografije koje je objavila NASA jasno pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća. Snimci prikazuju i porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

 

​Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

 

 

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a najviše ot kada se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

 

Ekološke organizacije i istraživači kažu da su vatru najverovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju da bi je koristili u poslovne svrhe.

 

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor neprofitne organizacije "Amazon voč".

 

U međuvremenu, brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

 

Blizu tačke bez povratka – opasnost po čitav svet

 

Prema najnovijem istraživanju, seče, paljenja, suše i poplave uskoro bi mogle da nanesu dovoljnu štetu prašumi u Amazoniji od koje ne samo da neće uspeti da se oporavi, već će najveća svetska prašuma ući u ciklus odumiranja.

 

"Ukoliko Amazonska prašuma dostigne dovoljan nivo gubitka zelenog pokrivača, čitav region pretrpeće nepopravljive promene koje će promeniti zeleni krajolik u savanu sa raštrkanim delovima pod niskim zelenilom, a gubitak biodiverziteta biće katastrofalan po čitav svet."

 

Upozorenje dolazi iz izveštaja istraživanja objavljenog u časopisu Sajens advanses (Science Advances), čiji su autori Karlos Nobre, predsedavajući odeljenja za klimatske promene na brazilskom nacionalnom Institutu za nauku i tehnologiju (INPE), i Tomasa Lavdžoja sa Univerziteta "Džordž Mejson" u SAD.

 

"Amazonski sistem je blizu tački bez povratka", naveo je Lavdžoj.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...