Kina

Međunarodni sajam knjiga: Srpska književnost i kultura u Pekingu

Između ostalog, biće predstavljeni i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji se održava od 22. do 26. avgusta, Srbija će nastupiti na svom nacionalnom štandu, najavili su danas iz Ministarstva.

 

Kroz niz programa i publikacija biće predstavljeni srpska književnost, izdavaštvo i kultura.

 

Predstavljanje, kao i ova godina u srpskoj kulturi, proteći će u znaku niza značajnih godišnjica. Glavne teme ovogodišnjeg nastupa su 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

 

Biće obeleženo i više važnih godišnjica velikih srpskih pisaca: navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca... Stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

 

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pesnik Petar Matović.

 

Na ovoj velikoj smotri knjige Srbija i njena kultura posebno će biti predstavljene dvema specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku.

 

U posebnom izdanju Nacionalne revije "Srbija" na engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glavnih tema nastupa u Pekingu, velika pažnja posvećena je srpsko-kineskim kulturnim vezama, percepciji Kine u srpskoj književnosti XX veka.

 

Predstavljeni su i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović. Dizajn štanda, produkciju pratećih publikacija i ukupan kreativni koncept nastupa Srbije u Pekingu uradili su "Princip Pres" i Nacionalna revija "Srbija".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...