Moramo da se osvestimo

Ekstremna nestašica vode u čak 17 zemalja: Evo na kom mestu je Srbija

Postoje tri načina za smanjenje vodnog stresa - povećati efikasnost poljoprivrede, uložiti u sivu i zelenu infrastrukturu i ponovo koristiti i reciklirati otpadnu vodu.

Vesti
Autor:
Ekstremna nestašica vode u čak 17 zemalja: Evo na kom mestu je Srbija
Foto: Shutterstock

Sedamnaest zemalja, koje su dom četvrtini ukupnog svetskog stanovništva, pogođeno je ekstremnom nestašicom vode, pokazuje lista Svetskog instituta za resurse.

Izveštajem o vodnom stresu obuhvaćene su 164 zemlje. Na vrhu spiska su ekstremno ugroženi Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan. Sa druge strane, vodni stres na najnižem je nivou u Gvajani, na Islandu, Jamajci, Liberiji i Surinamu.

Srbija se našla na 109. poziciji ove liste, a od zemalja bivše Jugoslavije „najugroženija“ je Makedonija na 52. poziciji i Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mestu. Manje ugrožene su Slovenija (117), Crna Gora (121) i Hrvatska (140).

Prema izveštaju, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa visokim nivoom vodnog stresa.

Iz Svetskog instituta za resurse objašnjavaju da vodni stres predstavlja ozbiljnu pretnju ljudskim životima, te poručuju da postoje tri načina za njegovo smanjenje – povećati efikasnost poljoprivrede, uložiti u sivu i zelenu infrastrukturu i ponovo koristiti i reciklirati otpadnu vodu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs