Drugi svetski rat

74 godine od atomskog napada na Hirošimu: Sećanje na 140.000 žrtava

Gradonačelnik Hirošime zahteva od japanske vlade da više zastupa interese preživelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja

Vesti 06.08.2019. - 12:31h Autor: Stil / Beta
Foto: Profimedia, Hirošima Nakon Nuklearnog Napada

Gradonačelnik japanskog grada HirošimaKazumi Matsui, izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svet bez atomskog naoružanja, a povodom 74. godišnjice od atomskog napada, u kojem je poginulo 140.000 ljudi.

 

"Širom sveta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju", naveo je Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji.

On je pozvao mlađe generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke događaje u istoriji i pozvao svetske lidere da posete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

 

Matsui je zahtevao od japanske vlade da više zastupa interese preživelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

 

Premijer Šinzo Abe rekao je da su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.


"Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubedi da sarađuju i vode dijalog", rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. On je obećao je da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

 

U američkom napadu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine poginulo je više od 140.000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 pre nego što je predajom Japana završen Drugi svetski rat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...