Cilj im je 4 milijarde zasađenog drveća

Najlepši rekord oborila je Etiopija: Za jedan dan zasadili 200 miliona stabala

Neke državne službe, agencije i kancelarije bile su zatvorene kako bi oni koji tamo rade mogli da učestvuju u sađenju

Vesti
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Etiopija je zasadila više od 200 miliona sadnica drveća u jednom danu, navode zvaničnici, ističući da bi to mogao da bude novi svetski rekord.

Projekat nazvan Inicijativa zelena zaostavština (Green Legacy Initiative) predvodi premijer Etiopije Abij Ahmed, a održava se u 1.000 gradova širom zemlje.

Kako se navodi, cilj akcije je borba protiv uništavanja šuma i klimatskih promena.

Neke državne službe, agencije i kancelarije su zatvorene kako bi oni koji tamo rade mogli da učestvuju u sađenju. Takođe, neki službenici su angažovani da broje koliko je tačno drveća zasađeno, javlja Kalkidan Jibeltal, reporter BBC-ja iz Adis Abebe.

Iz Ujedinjenih nacija ističu da je pokrivenost šumom u Etiopiji pala sa 35 odsto sa početka 20. veka na nešto više iznad četiri odsto početkom 21. veka.

Norma koju žele da ispune je četiri milijarde zasađenog drveća. Državna televizija za to vreme emituje promotivni spot, u kojem se na građane apeluje da brinu o drveću i priključe se akciji sađenja.

Trenutni svetski rekord za broj zasađenih stabala u jednom danu držala je Indija, u kojoj je 2016. godine 800.000 volontera zasadilo više od 50 miliona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs