Velika pomoć

Vlada Japana donirala 83.000 evra: KC Srbije kupio aparat za holongoskopiju!

Ambasador Japana u Srbiji, Djunići Marujama, rekao je da će donirana oprema poboljšati rad, ne samo na klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, već će imati veliki značaj za pacijente koji dolaze iz cele Srbije

Vesti 18.06.2019. - 16:01h Autor: Kurir/ Tanjug
Foto: Shutterstock

Vlada Japana obezbedila je oko 83.000 evra od koje je za Kliniku za gastroenterlogiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije kupljen apart za holongospokopiju, koji će znatno pomoći u radu ove klinike, rekao je direktor KC dr Milika Ašanin na danas održanoj svečanosti primopredaje.

 

Donacija Vlade Japana se dodeljuje u okviru "Projekta obezbeđivanja medicinske opreme Klinici za gastroenterlogiju i hepatologiju u Beogradu", a kao podrška unapređenju zdravstvene zaštite u Republici Srbiji.

 

U KC Srbije dolaze ljudi iz unutrašnjosti, rekao je Ašanin i dodao da ovaj aparat je velika pomoć za celu Srbiju.

 

"Procedurom holongoskopije će biti urađen neposredan uvid u žučne puteve koja će omogućiti proširenje dijagnostičkih mogućnosti, uzimanje biopsije, proširiti terapijske mogućnosti, a to znači da se određene osptrukcije reše implantacijom endoproteza ili čak izvlačenja i uklanjanja velikih kamenaca u žuču", kaže Ašanin.

 

Ambasador Japana u Srbiji, Djunići Marujama, rekao je da će donirana oprema poboljšati rad, ne samo na klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, već će imati veliki značaj za pacijente koji dolaze iz cele Srbije.

 

Pomoćnica ministra zdravlja, dr Danijela Urošević rekla je da pacijenti koji dođu na ovu kliniku će biti tretirani kao u svim velikim svetskim zdravstvenim ustanovama.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine dosegao je 14 miliona evra.

 

Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 miliona evra.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...