Zloupotreba dobrobiti dece

Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada: Srbija na 46. mestu po indeksu prekinutog detinjstva!

U Srbiji je i dalje prisutan nedozvoljeni dečiji rad i zato se naša zemlja nalazi na 46. mestu u svetu po indeksu "prekinutog detinjstva".

Vesti
Autor:
Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada: Srbija na 46. mestu po indeksu prekinutog detinjstva!
Foto: Shutterstock

Zloupotreba i eksploatacija dečijeg rada nezakonit je i nedopustiv čin koji u svakom civilizovanom društvu nailazi na osudu i podleže rigoroznim kaznama od strane nadležnih, izjavila je juče zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Prema poslednjim podacima UNICEF-a iz 2014. godine u Srbiji je 10 odsto dece starosti od 5 do 17 godina bilo uključeno u aktivnosti koje se klasifikuju kao dečiji rad i koje po svojoj prirodi štete dobrobiti deteta, eksploatišu ga i onemogućavaju u obrazovanju i celokupnom razvoju, navodi se u saopštenju.

Život u siromaštvu i socijalnoj isključenosti dece koja žive i rade na ulici su pokazatelji da država nije svoj deci, bez razlike, obezbedila jednake egzistencijalne uslove.

Zamenica zaštitnika građana apeluje posebno na zaštitu dece migranata koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu svakoj vrsti eksploatacije i zloupotrebe.

U Srbiji je i dalje prisutan nedozvoljeni dečiji rad i zato se naša zemlja nalazi na 46. mestu u svetu po indeksu "prekinutog detinjstva", upozorila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv dečijeg rada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs