Tel Aviv

Odštampano prvo 3D srce od ljudskih ćelija! (FOTO)

Moguće je da će za 10 godina bolnice širom sveta posedovati 3D štampače, a ove procedure će se sprovoditi rutinski, kaže vođa revolucionarnog projekta

Vesti 17.04.2019. - 13:12h Autor: Sputnik
Foto: Profimedia

Tehnologija 3D štampanja je napredovala do te mere da je moguće napraviti čitavu kuću za samo 24 sata, a da korišćenjem iste tehnologije nije nemoguće napraviti ljudsko srce dokazali su naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu!

 

Istraživači su u ponedeljak objavili da su štampali 3D vaskularizovano srce napravljeno od tkiva pacijenta - dostignuće koje je Univerziteta u Tel Avivu najavljivao kao "veliki medicinski proboj".

 

Profesor Tal Dvir, koji je vodio projekat, objasnio je da su naučnici dosad "štampali" samo strukturu srca, ali da je ovo prvi put da je bilo ko napravio čitavo srce, sa ćelijama, komorama, pretkomorama i krvnim sudovima.

 

Srce koje su naučnici odštampali je manje od 3 cm, sa krvnim sudovima koji su vidljivi.

 

Istraživački tim je čitavu proceduru "štampanja" srca objavio u naučnom časopisu Unapređena nauka. Objasnili su da su uzeli biopsiju masnog tkiva od pacijenata, reprogramirali ćelije tog tkiva i obradili vanćelijske molekule u hidrogel prilagođen pacijentu.

foto: Profimedia

Zatim su pomešali ćelije i hidrogel kako bi stvorili takozvane "bio-boje" za srčane zakrpe, a zatim i čitavo srce.

 

Profesor Dvir kaže da je potrebno oko tri sata da se odštampa "mini-srce", a ćelijama je potrebno još mesec dana da sazru i postanu sposobne da pumpaju, rekao je Dvir. Za proizvodnju srca koje bi bilo veličine ljudskog potrebna je ista tehnologija, ali znatno više vremena.

 

Da bi se počelo sa transplantacijom ovako napravljenih organa ljudima, istraživači prvo moraju da ih testiraju na životinjama.

 

Univerzitet u Tel Avivu je saopštio da će organi štampani 3D tehnologijom u potpunosti odgovarati anatomiji pacijenata, pa će se zbog toga izbaciti iz upotrebe lekovi protiv odbacivanja organa, a liste čekanja za transplantaciju organa će otići u zaborav.

 

"Moguće je da će za 10 godina bolnice širom sveta posedovati 3D štampače, a ove procedure će se sprovoditi rutinski", kaže doktor Dvir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...