KOnačno se otvara za posetioce

Od sada ćemo plaćati ulaz u ovaj srpski grad: Cena je od 150 do 1.200 dinara

U rekonstrukciju je uloženo više od 6 miliona evra

Vesti 27.03.2019. - 14:06h Autor: Novosti / Tanjug
Foto: Profimedia

Srednjovekovna tvrđava Golubački grad 30. marta otvara se za posetioce, jer su, nakon skoro pet godina, okončani radovi na njenoj kompletnoj rekonstrukciji. Vrednost ovog posla iznosila je 6,6 miliona evra, a radove je finansirala Evropska unija, preko Austrijske razvojne agencije (ADA).

 

Zanimljivo je da će Golubački grad biti podeljen na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a ulaznice će koštati od 150 do 1.200 dinara. Maloletnicima će biti omogućen ulaz samo u zelenu zonu, dok će ostale tri moći da obilazi najviše pet posetilaca u jednoj turi, i to samo u pratnji vodiča.

 

Ostaci srednjovekovnog grada Golupca nalaze se na desnoj obali Dunava, na najnepristupačnijem mestu koje predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru. Sam prostor tvrđave pripada Nacionalnom parku Đerdap i u okviru je prirodnog rezervata pod nazivom Golubački grad.

 

Vrednost ovog rezervata ogleda se u postojanju veoma retkih biljnih zajednica i vrsta. Neposredno pre početka Đerdapskog tesnaca, Dunav je najširi u celom svom toku, a u pravcu rumunskog sela Koronine i tvrđave, na sredini reke, viri stena visoka oko 5 m, poznata kao ,,Baba-kaj’’ ( što na turskom znači ,, pokaj se’’ ). Za ovu stenu, kao i za samu tvrđavu, vezuju se mnoge legende koje govore o imenu, životu i smrti, ljubavi i ratu, stoji na sajtu ovog "grada".

Golubačka tvrđava
Golubačka tvrđavafoto: Profimedia

Fascinacija tvrđavom Golubac traje još iz vremena kada je podignuta, što se vidi i iz zapisa srednjovekovnih putopisaca, pre svega zbog mesta na kome se nalazi - na ridanskoj litici iznad Dunava, na ulazu u Đerdapsku klisuru.

"Da je u pitanju strateški važno mesto prepoznali su još Rimljani i u blizini tvrđave i ispred nje našli smo ostatke rimskih objekata i početak đerdapskog puta", kaže arheolog Marina Bunardžić.

 

Prvi put u istorijskim izvorima Golubac se pominje 1335. godine kao tvrđava sa ugarskom posadom. Iako je grad osnovan pre, ne zna se kada i ko ga je podigao. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

 

Na Golubačkoj tvrđavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima, a cilj je, prema rečima arhitekte Dragoljuba Todorovića, da tvrđava bude kompletno dostupna posetiocima, što do sada nije bio slučaj zbog samog terena na kome se nalazi, ali i magistralnog puta koji je prolazio kroz nju.

 

Svi radovi na ovom objektu koji su počeli 2014. godine rade se sredstvima dobijenim iz IPA fondova EU ukupne vrednosti više od osam miliona evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...