Napravite sami

Originalni recept za komplet lepinju: Jede se isključivo prstima! (FOTO)

Ne morate da idete čak na Zlatibor da biste jeli lepinju sa sve, sada je možete napraviti i u svojoj kući
Recepti 10.10.2016. - 13:24h Autor: opanak.rs
Foto: Thinkstock

Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

 

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve".

 

Za komplet lepinju vam je potrebno: sveža lepinja; stari kajmak; jaje; pretop.

 

Priprema:

 

1. Pretop

 

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.

 

Stari hleb punjen kačkavaljem i belim lukom: Pet puta bolji od pice! (VIDEO)

 

A photo posted by Lidija Jeftic (@linda__lindaaa) on Oct 4, 2016 at 3:32am PDT

 

2. Komplet lepinja

 

Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

 

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.

 

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.

 

Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.

 

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

 

Bundevara od heljdinih kora: Zdrav i ukusan slatkiš bez šećera! (RECEPT)

 

A photo posted by Jelena Manojlovic (@jelenapn78) on Jul 21, 2016 at 5:58am PDT

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs