Jedna od svima omiljenih

Čuvena Esterhazi torta: Raj za oči i fantastičan ukus! (RECEPT)

Recept originala je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičar­nica danas pravi svoju verziju slavne torte dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka
Recepti 18.02.2016. - 14:16h Autor: lisa.rs
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško
  • Za 16 osoba

Sastojci

  • Za testo: 3 belanceta
  • 150 g šećera
  • 75 g lešnika
  • 2 kašike brašna
  • kašika gustina
  • 1 dl vode
  • malo soli
  • kašičica praška za pecivo

Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu. Recept je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičar­nica pravi svoju verziju dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka, piše Lisa.rs.

 

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.

 

Sastojci za fil: 12 žumanaca, 150 g šećera, 1/2 dl svežeg soka od pomorandže, kašika gustina, 250 g putera, 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g crne čokolade

 

U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite "Esterhazi šaru".

 

Vasina torta: Omiljena srpska poslastica za svaku priliku! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...