Sirotinjsko jelo

Klin čorba: Kad želite da se očistite od teške hrane, jedite ovo! (RECEPT)

Sirotinjsko jelo koje se spremalo u svakoj prosečnoj srpskoj kući

Trpeza 15.12.2019. - 21:02h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Stara narodna priča kaže:

 

Došao soldat jednoj babi u kuću i zaiskao da mu da štogod da jede, a baba mu kazala da nema ništa u kući za jelo. Onda soldat reče:

 

"A ti mi daj bar lonac i malo vode da načinim klinčorbu."

 

Baba mu to da, a soldat uzme lonac i metne u njega gvozdeni klin, pa nalije vodu i stavi na vatru. Kad se voda ugreje, on zaište od babe malo soli i baba mu da, te je posoli. Kad voda uzavri, soldat zaište malo brašna – baba mu i to dade, samo da vidi od čuda kakva će to biti klinčorba.

 

Soldat saspe brašno u onu vodu i dobro promeša, a potom zaište jedno jaje, te i njega razbije i stavi u lonac. Onda još zaište malo masti, kojom čorbu zamasti, pa skine lonac sa vatre, klin izvadi napolje, a klinčorbu u slast pojede.

 

Danas nutricionisti savetuju da se jede klin čorba, ako želimo da malo "očistimo" telo od teške hrane. 

 

Znači: jedan dan, za sva tri obroka jedite klin čorbu. A evo i recepta:

 

Potrebno je: malo ulja; 2 kašike brašna; malo soli i suvih začina; malo bibera;

1 kocka za supu; 1 šaka rezanaca; 1 jaje; 1 kašičica crvene mlevene paprike.

 

Priprema: Na ulju propržiti brašno, dodajte crvenu papriku, dolijte vodu polako mešajući da se ne stvore grudvice. Ubacite kocku za supu i pustite da provri desetak minuta na laganoj vatri. Dodajte rezanca. Jaje umutite viljuškom i polako ih umešajte u čorbu. Kuvajte još par minuta. Gotovu čorbu pospite listom peršuna... Prijatno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...