10 vrsta

Erotičan, kompulsivan, zavisan: Koji je vaš tip libida?

Prepoznajte svoj tip libida i uskladite seksualne energije s partnerom na najbolji način
Ljubav i zavođenje 07.03.2014. - 19:59h Autor: lovesensa.rs
Foto: Shutterstock

Da li ste senzualni, erotični, zavisni ili nezaineteresovani kada je reč o seksu? Prepoznajte svoj tip libida i uskladite seksualne energije s partnerom na najbolji način, piše Lovesensa.rs.

 

1. Senzualan
Emocionalna intimnost vam je znatno važnija od seksualnog zadovoljstva, i skloni ste prigovaranju ukoliko osetite da je partner nezainteresovan ili nedovoljno nežan tokom seksa. Razmislite o široj slici vaše veze: ako je partner posvećen drugim aspektima veze, podsetite sebe da njegov pristup seksu reflektuje ono što njega privlači, a ne nedostatak emotivne bliskosti.

 

2. Erotičan

Upravo je ovaj tip često idealizovan u filmovima: zainteresovan za strastan seks, stalno u potrazi za novim iskustvima i novim tehnikama. Erotični ljubavnici često osuđuju partnere koji su zadovoljni rutinom u seksu. Ukoliko niste u vezi sa partnerom koji takođe pripada erotičnom tipu, potrebno je da shvatite da vaš stav može biti naporan, kao i da cenite parnerov pristup i pružite mu nežnu podršku u istraživanju.

 

3. Zavisan

Vi žudite za seksualnim odnosom i često ga koristite za oslobađanje od stresa. Skloni ste iritabilnosti, ukoliko vam je seks uskraćen. Pripadnici ovog tipa su najčešće muškarci i on se razvija tokom adolescencije – kada se oslanjate na samozadovoljavanje kao način da se suočite sa stresom i nesanicom. Jedno od rešenja može biti i usvajanje novog načina za oslobađanje od stresa, poput vežbi disanja ili relaksirajućih aktivnosti.

 

4. Entitled
Verujete da je, kada ste u vezi, partnerova dužnost da vam pruži seksualni život kakav želite. Nezavisno od nivoa želje, osećate da je partner u obavezi da ispuni vaše potrebe. Ljubavnici ovog tipa moraju da shvate da je dobra veza ona u kojoj postoji međusobno razumevanje potreba. Morate da osvestite partnerove želje i potrebe, kao i da prihvatite da su pojednako vredne i važne kao i vaše.

 

5. Zavisnik

Ovaj tip je prilično redak. Može biti genetski uzrokovan – jednostavno imate izraženu želju i teško vam je da se kontrolišete. Takođe, može biti znak emocionalne nesigurnosti – kada neko seksualno reaguje na vas, dobijate potvrdu koja vam je potrebna. Pripadnici ovog tipa često traže seks van veze. Koliko cenite svog partnera? Ovakvi parovi mogu da potraju samo ako postoji spremnost za iskren zajednički rad.

 

6. Reaktivan

Najveće zadovoljstvo doživljavate kada zadovoljite partnera i ispunite njegove želje i potrebe. Za neke, u pitanju je podvrda da su dobri ljubavnici, dok za druge zadovoljstvo potiče iz nedostatka samopouzdanja, verovanja da vi i vaše potrebe niste dovoljno vredni i važni. Reaktivni tipovi moraju da shvate da stavljanje sopstvenih potreba na prvo mesto nije nerazumno, kao i da njihovo ponašanje oduzima partneru mogućnost da i sam uživa u pružanju zadovoljstva.

 

7. Pod stresom
Najčešće muškarci
. Pripadnici ovog tipa su pod velikim pritiskom da se „pokažu“. Za razliku od žena koje su u stanju da simuliraju orgazam, muškarci ne mogu da se pretvaraju da su uzbuđeni, što stvara još veći potencijalni stres. Ključ je u skretanju pažnje sa čisto fizičkog aspekta i pronalaženju drugačijih načina da postignete orgazam.

 

8. Nezainteresovan

Slaba zainteresovanost za seks može imati emocionalne i biološke uzroke. Kod nekih ljudi seksualna želja uvek je bila na niskom nivou, dok kod drugih opada sa trajanjem veze. Partner se može osećati prevarenim, jer uzbuđenje zbog intimnosti na početku veze povećava želju. Nezainteresovani tipovi bi trebalo da se potrude da postanu senzualniji, da manje brinu o strasti i uživaju u pažnji i intimnosti.

 

9. Otuđen

Vaša želja je na relativno visokom nivou i u stanju ste da imate odnose bez ikakvih problema, ali se osećate otuđeno. Ovaj tip se najčešće razvija kao reakcija na stres ili životne probleme, koji čine da seks deluje manje važno. Ukoliko ste ophrvani poslom ili drugim zahtevima, razgovarajte otvoreno sa partnerom i isprobajte tehnike relaksacije.

 

10. Kompulsivan
Ovo je najkomplikovaniji, ali i najređi tip. Uživate u određenim seksualnim ritualima i koristite erotske materijale kako biste se uzbudili, pri čemu ste znatno više fokusirani na ispunjavanje sopstvenih unutrašnjih potreba nego na ostvarivanje emocinalne veze. Ukoliko želite da vam se partner pridruži, potrebno je da napravite razliku između seksa koji uključuje aktivnosti po vašem izboru i onoga koji se fokusira na partnerove potrebe.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...