tajne kuvara

10 genijalnih trikova profesionalnih kuvara: Ovako ćete spremiti najsavršenije meso!

Ako na ovaj način budete spremali hranu, vaše jelo će zablistati punim sjajem, a vi ćete uživati u nesvakidašnjem ukusu

Recepti
15:06h Autor:
10 genijalnih trikova profesionalnih kuvara: Ovako ćete spremiti najsavršenije meso!
Foto: Profimedia

Postoje neki vrlo jednostavni trikovi koje koriste veliki kuvari, a ako ih primenite i vaša hrana će biti ukusnija.

Bez obzira pripremate li se za pečenje odvojeno belo meso, batak ili pečete celo pile u rerni, uzmite papirne maramice i njima osušite meso pre termičke obrade.

Posolite

Kuvate bezukusnu hranu? Ne zaboravite da je dovoljno posolite.

Profesionalni kuvari veruju da će hrana imati bolji ukus ako pomalo solite tokom celog procesa kuvanja, a ne samo jednom na kraju.

Pošećerite

Još uvek niste zadovoljni svojim ukusom? Stavite malo šećera u hranu!

Jedinstven efekat će imati ako pripremate sos sa paradajzom koje nije u sezoni (i nedostaje mu prirodne slatkoće). Šećer će poboljšati ukus i pečene šargarepe ili cvekle.

Poznati kuvar otkriva 5 kardinalnih grešaka u kuvanju: Samo ovako ćete pravilno napraviti testeninu!

foto: Profimedia

Dodajte malo maslaca pred kraj kuvanja

Sosovi iz restorana su uvek sjajni i gusti jer im kuvari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte.

"Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto su piletina i ćuretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuvari potapaju meso u slanoj vodi pre termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili ćurećih prsa, te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice.

Magični trikovi za savršeno meso: Evo kako treba da pečete piletinu, a kako krmenadle!

foto: Profimedia

Osušite meso pre pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje deo ili celo pile u rerni, uzmite papirnne maramice i njima osušite meso pre termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, dobićete hrskavije pečeno meso.

"Odmorite“ meso pre sečenja

Nakon pečenja nemojte meso odmah seckati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od ukupno utrošenog vremena za termičku obradu.

Tokom "odmora“ sokovi se stabilizuju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso.

Tostirajte začine i orašaste plodove

Pre nego što počnete kuvati tostirajte orašaste plodove u rerni, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrejte u tiganju. Na taj način otpustićete njihova prirodna ulja, te pojačati njihov ukus. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama.

Dodajte malo limunovog soka

Neverovatno je koliko će malo sveže isceđenog limunovog soka unaprediti ukus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjiru povrće kuvano na pari ili tunjevinu iz konzerve, dodajte malo soka limuna. Oduševićete se rezultatima.

Pazite na temperaturu

Neke namirnice bolje je kuvati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuvate postepeno i polako.

Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuvari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetna pomagala garantuju dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe.

4 saveta za pripremu savršenog svinjskog kotleta: Sočno meso za samo 20 minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs