Magija u kuhinji nastaje kada stigne sveže meso i povrće. Najbolje ideje za ručak nastaju kada spremimo jedno jelo a iz njega proizađu još dva načina za divne obroke.
Donosimo vam recepte za tri bogata i zdrava obroka:
Krem čorba sa ćuftama
Potrebno: 3-4 veća krompira, 1 crni luk, 1 praziluk, 1 kolutić celera, 1 l pilećeg bujona, 1 češanj belog luka, so, biber
Za ćuftice: 150 g mlevenog mesa, 1/2 glavice crnog luka, 1 parče hleba, 1 belance, so, mleveni biber, malo seckanog pešuna.
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i praziluk. Dodati krompir i celer isečen na sitne kockice. Sipati 1 l pilećeg bujona (ili supe od kockice), začiniti po ukusu i kuvati dok povrće ne omekša.
U međuvremenu napraviti ćuftice koje ćemo pri kraju dodati u čorbicu. Ako za ručak već spremamo ćuftice na neki drugi način, možemo odvojiti malo smese da napravimo mini ćuftice za čorbu.
Hlep potopiti u hladno mleko i ostaviti dok omekša. Na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. U posudu staviti mleveno meso, hleb koji je bio potopljen u mleku, dodati proprženi crni luk i začine po ukusu. Sve povezati sa jednim belancetom, ako je smesa suviše mekana dodati i malo prezle, i oblikovati mini ćuftice.
Kad se povrće u supi skuvalo, ispasirati štapnim mikserom. Dodati pripremljene ćuftice i kuvati još 10-tak minuta. Pre serviranja posuti sa malo seckanog peršuna.
Seoska večera: Ovo je najzdraviji obrok na svetu! (RECEPT)
Zamotane ćufte
Potrebno (za 12 ćuftica): 350 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, 2 šnite hleba, malo mleka, 1 jaje, so, biber, seckani peršun, 100 g kačkavalja, oko 150 g slanine isečene na tanke šnite.
Priprema: Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Hleb potopite u mleko i ostavite da malo stoji. Izmešajte mleveno meso sa začinima, dodajte seckani peršun, crni luk, izmrvljeni hleb, jaje i sve fino izjednačite. Ako je potrebno dodajte i malo prezle da bi lakše oblikovali polpetice.
Sir isecite na kockice, a kalup za mafine obložite šniticama slanine, tako da ivice vire malo napolje.. Od mlevenog mesa oblikujte okruglice a u sredinu svake stavite po kockicu kačkavalja. Ćuftice poređajte u kalup i preklopite krajevima slanine, pa učvrstite čačkalicom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Kad su ćuftice gotove, odmah iz izvadite iz kalupa da se ne bi zalepile (pre služenja ne zaboravite da sklonite i čačkalice).
Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?
Ćufte na luku
Ako volite ćuftice, onda će vam se sigurno dopasti i ova ideja. Ovo je stari bakin recept koji će dobrodoći ako su vam možda preostale ćuftice od ručka, možete brzo napraviti sasvim novo i ukusno jelo.
Sastojci: pržene ćuftice, 2 male šoljice pirinča, 1 veći crni luk, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevene paprike, malo soka od paradajza, seckani peršun.
Priprema: Napraviti smesu za ćuftice (kao u prethodnom receptu, samo bez sira), oblikovati okruglice i malo ih pritisnuti rukom. Uvaljati u brašno (da bi imale hrskavu koricu) i propržiti na ulju sa obe strane .
Crni luk iseći na rebarca ili kockice i propržiti na malo ulja. Dodati opran pirinač i sipati 2 šolje vode. Posoliti po ukusu i kuvati 10-tak minuta dok pirinač ne bude napola gotov. Dodati mlevenu papriku i malo soka od paradajza ako želimo da napravimo crvenu verziju, mada možemo praviti i bez toga.
Preko pirinča poređati ćuftice i staviti u rernu da se peče još 15-20 minuta (dok ne ispari skora sva tečnost). Pre služenja posuti seckanim peršunom.
Krenuće vam voda na usta: Domaće kiflice sa slaninom mekane kao duša! (RECEPT)