Sastojci:
5 kg jabuka, 300 g šećera
Napomena: Ukoliko su jabuke kisele dodajte 500 g šećera, a ako nađete divlje jabuke sirće će biti još bolje.
Priprema:
Jabuke dobro operite i očistite. Isecite ih što sitnije ili sameljite na mašini. Dodajte šećer.
Sipajte dovoljno vode da jabuke ogreznu. Jabuke ne smeju da budu suve, jer će vam se ubuđati. Tečnosti ne sme da bude ni previše, bar jedna četvrtina suda mora biti prazna, jer kad krenje vrenje tj. fermetacija iskipeće ako nema mesta u sudu. Ostavite jabuke na toplom mestu, jer će tako vrenje biti što brže.
Sud zatim pokrite mokrom gazom i ostavite da se završi fermetacija. Kod vrenja jabuke će se podići na vrh tako da vas to ne zabrinjava, a tečnost će biti mutna. Fermetacija traje od 10-15 dana što zavisi od toplote. Kad se vrenje završi sve će se stišati i jabuke će pasti na dno, a sirće će se malo izbistriti.
Procedite na čistu gazu sirće, a talog bacite.
Procedite sirće još 4-5 puta u razmaku od 10 dana dok ne dobijete potpuno bistro i veoma zdravo sirće. Sipajte u staklene flaše, zatvorite i odložite.
Izvor: Kod bake u gostima