Morate da probate

Domaći burito kao iz meksičkog restorana: Gurmanski obrok zasiti za ceo dan! (RECEPT)

Odlični su za doručak ili večeru

Recepti
Autor:
Domaći burito kao iz meksičkog restorana: Gurmanski obrok zasiti za ceo dan! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Burrito nam potiče iz meksičke kuhinje, najčešće pripreman sa pasuljem i mlevenim mesom, a varijacije koje su se iznedrile su razne, preko piletine, vegetarijanskih recepata, pa sve do voća. Predstavljamo vam brzu mešavinu povrća i mesa, fino začinjenu i veoma ukusnu. Mera je 16 tortilja i punjenje za isto toliko.

Tortilje: 450 g mekog brašna, 80 g margarina ili maslaca, 1 kašičica soli, kesica praška za pecivo, 250 ml vode.

Fil: 1 glavica crnog luka ili trećina štapa praziluka, 300 g mešavine za rusku salatu (seckana šargarepa, bela zelen i grašak), 100 g konzervisanog kukuruza šećerca, 200 g šunke, 300 g sušene mesnate slanine, zelena salata, 200-300 g tvrdog sira, so, biber, 50 ml ulja, pavlaka, za prilog po ukusu - majonez, kečap, zelena salata...

Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo pa dodati vodu i omekšali maslac ili margarin pa umesiti glatko i mekano testo. Ostaviti da odstoji.

Za to vreme iseckati slaninu, pa je na ulju propržiti da postane hrskava. Izvaditi slaninu pa na to ulje staviti iseckan luk ili praziluk, dodati malo vode (pola čaše), pa ga prodinstati. Zatim dodati povrće, naliti još čašu vode i ostaviti da se sve zajedno dinsta.

Kada je povrće omekšalo dodati kukuruz, iseckanu šunku i malo pobiberiti pa sve još malo dinstati dok višak vode ne ispari. Na kraju dodati proprženu slaninu i sve promešati. Skloniti sa vatre. Teflonski tiganj staviti da se zagreva.

Podeliti testo na 16 loptica. Svaku razvući jako, baš jako tanko na prečnik 13-15 cm. Posuti površinu sa malo brašna, rukom stisnuti lopticu, okrenuti, opet stisnuti, ako se lepi posuti još jako malo brašna pa onda razvlačiti.

U vreo tiganj spustiti sad već veliki kolut testa pažljivo i peći sa svake strane oko minut. Dok se peče jedna tortilja razvlačiti drugu. Pečene tortilje slagati jednu na drugu i pokriti krpom da ostanu tople, potpare se i smekšaju.

Svaku tortilju namazati kašikom pavlake, staviti list, ili dva zelene salate, pa na sredinu, po dužini staviti dve kašike nadeva, preko narendati malo sira, preliti kečapom ili majonezom pa uviti tako što prvo savijete jednu stranu na trećinu, a onda preklopite strane jednu preko druge. Najbolje je uviti u aluminijumsku foliju - duže će biti tople i fil neće curiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs