Sastojci:

½ svinjske glave
1 ½ kg svinjskih iznutrica
2 kašičice bibera
1 kašičica ljute mlevene paprike
3 kašičice slatke mlevene paprike
½ kašičice soli
1 glavica belog luka
1 kašika soli (za kuvanje)

Priprema:

1. Svinjsku glavu oprati, očistiti i zajedno sa očišćenim iznutricama staviti u dublji lonac od 12 litara. Dodati kašiku soli i ostaviti da proključa pa smanjiti temperaturu i kuvati 2 sata.


2. Nakon toga svinjsku glavu i iznutrice ocediti i ostaviti da se malo ohlade.Tečnost u kojoj se kuvala glava ostaviti sa strane.


3. Skinuti jestive delove sa svinjske glave i usitniti na komadiće.


4. Iznutrice usitniti i sve zajedno staviti u veću posudu.


5. Dodati tečnost u kojoj se sve kuvalo (otprilike 2 l).


6. Posoliti, te začiniti biberom,mlevenom slatkom i ljutom paprikomi sitno narendanim belim lukom.


7. Sve dobro promešati (po potrebi dodati još začina po ukusu).


8. Smesu uliti u pripremljene kalupe i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi (po potrebi kalup obložiti najlon folijom).


9. Prilikom serviranja, švargle izvrnuti iz kalupa.

Saveti: Preporučena gramaža svinjske glave za pripremu ovog proizvoda je oko 1,8 kg. Mogu se koristiti srce, bubreg, jezik, gronik, kožica kao iznutrice.

shutterstock-11191219.jpg
Foto: Shutterstock

Ponos šumadijske trpeze: Specijalitet sa svinjskim mesom i suvom slaninom! (RECEPT)

Ljubitelji ovog „mesnog delikatesa“ tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede

Ljubitelji ovog „mesnog delikatesa“ tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede