Sastojci:
½ svinjske glave
1 ½ kg svinjskih iznutrica
2 kašičice bibera
1 kašičica ljute mlevene paprike
3 kašičice slatke mlevene paprike
½ kašičice soli
1 glavica belog luka
1 kašika soli (za kuvanje)
Priprema:
1. Svinjsku glavu oprati, očistiti i zajedno sa očišćenim iznutricama staviti u dublji lonac od 12 litara. Dodati kašiku soli i ostaviti da proključa pa smanjiti temperaturu i kuvati 2 sata.
2. Nakon toga svinjsku glavu i iznutrice ocediti i ostaviti da se malo ohlade.Tečnost u kojoj se kuvala glava ostaviti sa strane.
3. Skinuti jestive delove sa svinjske glave i usitniti na komadiće.
4. Iznutrice usitniti i sve zajedno staviti u veću posudu.
5. Dodati tečnost u kojoj se sve kuvalo (otprilike 2 l).
6. Posoliti, te začiniti biberom,mlevenom slatkom i ljutom paprikomi sitno narendanim belim lukom.
7. Sve dobro promešati (po potrebi dodati još začina po ukusu).
8. Smesu uliti u pripremljene kalupe i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi (po potrebi kalup obložiti najlon folijom).
9. Prilikom serviranja, švargle izvrnuti iz kalupa.
Saveti: Preporučena gramaža svinjske glave za pripremu ovog proizvoda je oko 1,8 kg. Mogu se koristiti srce, bubreg, jezik, gronik, kožica kao iznutrice.
Ljubitelji ovog „mesnog delikatesa“ tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede
Ljubitelji ovog „mesnog delikatesa“ tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede