Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznatiji kao Ivanjdan.
Za današnji dan vezuju se mnogi običaji, o kojima sve možete da pročitate OVDE, a jedan se posebno izdvaja - pravljenje Ivanjdanskog kolača.
Sastojci: 10 zrelih ali čvršćih kajsija, 4 kašike vinjaka ili konjaka, 50 g mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom), 50 gr šećera, 50 g margarina.
Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.
Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.
Rolat od tikvica i sira: Najukusnije hladno predjelo na svetu! (RECEPT)