Jela spremljena po starim manastirskim receptima zaista iznenađuju svojim prelepim ukusom.
Valjda zbog toga što konačno shvatamo da je ključ savršenstva upravo u jednostavnosti, a i do sada smo se zasitili jela sa modernim začinima koje je nemoguće pronaći u prodavnicama.
Neki od najpopularnijih su reecepti sa Svete gore, a mi vam donosimo tri najlepša glavna jela i dva deserta, koje i dan danas spremaju monasi u Hilandaru.
Bilo da su dani posta ili uživamo u mrsnoj hrani, kuvano povrće će okrepiti organizam, i zato vam savetujemo probate tradicionalni hilandarski pasulj!
![Foto: Profimedia](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/pasulj-profimedia-1465208846-89226.jpg)
Tu je i manastirska jota, za sve ljubitelje slasnog, ali zdravog mešanog povrća!
![Foto: Thinkstock](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/manastirska-jota-1459337144-84372.jpg)
Ako volite pečurke, otac Gavrilo ostavio je izvrstan recept za bukovače!
![Foto: Profimedia](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/bukovace-1465305243-89340.jpg)
Nakon ukusnog ručka, dobrodošao je i neki slatkiš.
Preporučujemo vam svetogorski kolač, za koji kažu da ga krasi božanski ukus!
![Foto: Profimedia](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/svetogorski-kolac-profimedia-1468527202-92220.jpg)
Ako ste ipak ljubitelj tradicije, probajte starinske hilandarske rezance!
Pripremaju se na vrlo jednostavan način: U ključaloj, blago posoljenoj vodi, skuvajte rezanca ili testeninu po izboru, pa skuvane i oceđene propržite na maslinovom ulju, mrvicama od hleba i šećeru. Tako spremljene pospite izmrvljenom alvom, i desert je gotov!
Svečana čokoladna torta: Neodoljivi slatkiš sa orasima i lešnicima! (RECEPT)
![Foto: Thinkstock](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/slatke-makarone-thinkstock-1484570709-106371.jpg)
Koje jelo vam se najviše dopalo? Podelite sa nama u komentarima!
Prijatno!