Jela spremljena po starim manastirskim receptima zaista iznenađuju svojim prelepim ukusom.

Valjda zbog toga što konačno shvatamo da je ključ savršenstva upravo u jednostavnosti, a i do sada smo se zasitili jela sa modernim začinima koje je nemoguće pronaći u prodavnicama.

Neki od najpopularnijih su reecepti sa Svete gore, a mi vam donosimo tri najlepša glavna jela i dva deserta, koje i dan danas spremaju monasi u Hilandaru.

Bilo da su dani posta ili uživamo u mrsnoj hrani, kuvano povrće će okrepiti organizam, i zato vam savetujemo probate tradicionalni hilandarski pasulj!

Recept preuzmite OVDE.

pasulj-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Tu je i manastirska jota, za sve ljubitelje slasnog, ali zdravog mešanog povrća!

Recept preuzmite OVDE.

manastirska-jota.jpg
Foto: Thinkstock

Ako volite pečurke,otac Gavrilo ostavio je izvrstan recept za bukovače!

Recept preuzmite OVDE.

bukovace.jpg
Foto: Profimedia

Nakon ukusnog ručka, dobrodošao je i neki slatkiš.

Preporučujemo vam svetogorski kolač, za koji kažu da ga krasi božanski ukus!

Recept preuzmite OVDE.

svetogorski-kolac-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Ako ste ipak ljubitelj tradicije, probajte starinske hilandarske rezance!

Pripremaju se na vrlo jednostavan način: U ključaloj, blago posoljenoj vodi, skuvajte rezanca ili testeninu po izboru, pa skuvane i oceđene propržite na maslinovom ulju, mrvicama od hleba i šećeru. Tako spremljene pospite izmrvljenom alvom, i desert je gotov!

Svečana čokoladna torta: Neodoljivi slatkiš sa orasima i lešnicima! (RECEPT)

slatke-makarone-thinkstock.jpg
Foto: Thinkstock

Koje jelo vam se najviše dopalo? Podelite sa nama u komentarima!

Prijatno!

<\ iv="">

Uživajte u slasnim đakonijama i za posne i za mrsne dane