Probajte ih obavezno

Recepti za najlepše poslastice od kajsija: Sočne, slasne, super jeftine! (FOTO)

Osvežavajući voćni slatkiši obezbediće vam i dobre količine vitamina
Recepti
21:08h Autor:
Recepti za najlepše poslastice od kajsija: Sočne, slasne, super jeftine! (FOTO)
Foto: Profimedia / Thinkstock

Jedna od najomiljenijih letnjih voćki svakako je kajsija, kraljica dijetetskih vlakana, kalijuma i vitaminima A i C!

Sezona ove ukusne, koštunjave voćke uskoro prolazi, zato iskoristite priliku da pripremite prelepe poslastice od kajsija, u kojima će uživati cela porodica!

Medeni kolač sa džemom od kajsija

Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg. Posebno umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, 5 kašika brašna i 1 praškom za pecivo. Lagano varjačom umešati sneg od belanaca, izručiti u okrugli podmazan pleh i peći 20-ak minuta.

Dok se kora peče, pripremite fil: 6-7 kašika griza razmutite u malo mleka, a ostatak (do 500 ml) stavite da provri. Dodajte griz i skuvajte kao puding. U posebnoj posudi umutite 200 g margarina sa 150 g šećera u prahu i sjedinite sa ohlađenim grizom.

Pečenu koru podeliti na dva dela, pa jednu premazati filom od griza. Preko fila premazati tanak sloj džema od kajsija, preklopiti drugom korom, a odozgo namazati medom. Ukrasite listićima badema.

Jedna voćka, 7 recepata: Ukusne poslastice, brze, lake i jeftine! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čokoladni kolač sa kajsijama

Na pari otopite 150 g čokolade i 200 g putera. Umutite 5 jaja sa 100 g šećera, pa sjedinite sa otopljenim puterom i čokoladom. Dodajte 5 kašika brašna i sok od 1 limuna, pa dobro sjedinite. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni u okruglom plehu, podmazanom i obloženom papirom za pečenje.

Pečenu i ohlađenu koru presecite na dva dela, pa prvu nafilujte sa 500 g šlaga, umućenog sa mlekom. Stavite malo manje mleka nego što je potrebno, kako bi bilo čvršće. Nanesite polovinu šlaga, zatim poređajte kajsije isečene na polovine, pa preko njih ostatak šlaga. Poklopite drugom korom i ukrasite otopljenom čokoladom i kandiranim kajsijama.

Stari recept za palačinke: Tanke i mekane kao duša! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vazdušasti kolač od kajsija

Ovaj kolač je toliko brz i jednostavan, da ćete ga stalno praviti! Ispecite običan patišpanj, pa preko njega poređajte kajsije isečene na polovine. Umutite slatku pavlaku i nanesite preko kajsija, a odozgo pospite mlevenim bademom. To je sve!

Turski krompir zapečen sa jogurtom: Prilog koji ćete praviti uz svako jelo! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sladoled od kajsija

Ništa nije lakše napraviti nego sladoled od kajsija! 200 g kajsija dobro ohladite, oljuštite i ispasirajte u blenderu. Dodajte i dve banane, radi boljeg ukusa, a po želji možete dodati i pola čaše mleka. Zamrznite ili jedite odmah - po izboru!

Kajmak pica od starog hleba: Bolju nikad niste probali! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Knedle sa kajsijama

Zamesite testo od 120 g instant krompir pirea, 200 g brašna, 1 jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Od testa odvajajte komadiće i razvlačite oklagijom na pobrašnjenoj površini krugove prečnika 7-8 cm i debljine oko pola centimetra. Kajsije prepolovite i uvaljajte u šećer, pa stavljajte na sredinu testa, a zatim obmotajte testom i napravite knedlu. Zagrejte vodu u šerpi i u ključalu spuštajte knedle. Kuvajte ih nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite, pa propržite u tiganju sa prezlama i uljem. Uvaljajte u šećer, poslužite i uživajte!

Knedle sa šljivama: Najjednostavniji način pravljenja stare poslastice!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Puslica korpice sa džemom od kajsija

Umestite testo od 500 g brašna, pola praška za pecivo, 200 g margarina, 120 g šećera i 2 jaja. Kidajte kuglice i rastanjujte u podmazanim kalupima za mafine (što su manji, to bolje) uz ivice, kako biste dobili korpice koje ćete moći da napunite. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni, ali pazite da boja ne postane tamna. U pečene korpice stavljajte po kašičicu-dve džema od kajsija, a odozgo špricem utisnite pufnicu od šama, koji ste pripremili od 2 belanca i 3 kašike šećera. Vratite u rernu na nekoliko minuta, koliko da šam uhvati koricu i postane hrskav.

Ekspres torta sa piškotama: Vrhunski kolač za 10 minuta! (RECEPT)

Lenja pita sa kajsijama

Umutite 3 jajeta, čašu šećera, čašu ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo i čašu jogurta. Dve trećine smese izlijte u pleh i pecite dok se ne uhvati korica. Izvadite iz rerne, a kilogram oljuštenih i isečenih kajsija, koje ste prethodno prodinstali na ulju, i dodali im 2-3 kašike griza i malo šećera, rasporedite po kori. Prelijte ostatkom testa i ispecite do kraja (još oko 30-40 minuta). Pospite šećerom u prahu i služite.

Kosovski zeljanik: Starinski recept za najlepšu proju sa spanaćem!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slatka pita sa kajsijama

Sastojci: 2 kašike putera, 500 g oljuštenih kajsija isečenih na polovine, 2 kašike brendija ili konjaka, 2 jaja, 180 ml + 2 kašike mleka, 6 kašika šećera, 1 kašičica rendane kore limuna, 1 kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 60 g brašna i 2 kašike šećera u prahu.

Priprema: Zagrejte rernu na 190 stepeni. U okruglom plehu otopite puter u rerni. Poređajte kajsije po dnu, i poprskajte brendijem. U blenderu izmiksujte jaja, mleko, šećer, koru limuna, ekstrakt vanile, so i brašno, dok ne dobijete glatku smesu, pa prelijte preko kajsija.

Pecite oko 45 minuta, dok dezert ne dobije zlatno-braon boju. Kad se malo prohladi, posipite šećerom u prahu i služite.

Uštipci od tikvica spremni za 15 minuta: Idealna letnja večera! (RECEPT)

Brza torta od kajsija

Piškote natopljene sokom od kajsija poređajte na tacnu tako da formirate koru. Umutite 300 g šlaga sa vodom, pa dodajte 250 g iseckanih kajsija. Izmešajte, pa nanesite preko piškota. Umutite još 300 g šlaga, pa u njega dodajte 100 g mlevenih lešnika, pa rasporedite preko fila od kajsija. Odozgo ukrasite šlagom i seckanim kajsijama.

Najjeftiniji starinski kolač: Julišku obožavaju deca, ali i odrasli! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs