Znate onu staru izreku: "I pihtije idu s godinama"? To je jedini razlog zašto kada starimo sve više volimo te starinske, suve kolače.
U tu kategoriju "nezaboravnih" đakonija koje su spremale naše bake, spada i "mađarica" - kolač kojem se uvek obradujemo.
Ovako se pripremaju kore:
600 gr brašna pomešati sa šećerom pa utrljati maslac. Tu dodati jaja, pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro izmesiti dok se ne dobije ujednačeno testo.
Testo ostaviti u frižider poklopljeno kesom 2h da odstoji.
Izvaditi pa premesiti sa malo onog preostalog brašna, jer se lepi kad se izvadi iz posude kada odstoji.
Podeliti testo na 5 jednakih delova, mi smo merili, svako teži oko 270 gr, gore – dole koji gram.
Svako testo razvući veoma tanko na pobrašnavljenoj podlozi, pa namotati na oklagiju i preneti na obrnut veliki pleh od rerne koji ste posuli sa malo brašna.
Zatim na tom velikom plehu završiti razvlačenje, da bude sve fino i jednako. Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Staviti koru da se peče otprilike 12 minuta, sve zavisi od rerne. Uglavnom, treba da se peče dok sa strane ne počnu kore malo da žute.
Kora će prvo biti mekana, skidate je na krpu drmanjem tepsije levo desno i ona će sama spasti.
Posle će kora biti tvrda i lomljiva, pazite. Najbolje ako imate 2 – 3 tepsije pa dok se jedna peče drugu razvlačite. Kada ispečete kore ohladite ih.
Arapska bajka: Najkremastija i najsočnija torta svih vremena! (RECEPT)
Ovako se pravi krem:
800 ml mleka stavite na vatru. Pomešajte brašno, kakao, šećer i preostalih 200 ml mleka. Kada mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne. Kada se zgusne ugasite vatru pa dodajte čokoladu i margarin ili maslac i mešajte dok se ne otopi.
Kada se sve otopi i sjedini ostavite još par minuta da odstoji pa filujte vrućim kremom kore.
Na svaku koru od ove mere ide 10 kašika krema, da bi bilo jednako. Na kraju poklopite tepsijom i stavite šerpu neko odgore, da sve lepo legne.
Kada tako kolač odstoji 2 – 3h otopite na pari čokoladu, ulje i margarin pa prelijte preko kolača.
Najbolje je da kolač isečete uskim nožem malo pre nego što se sva glazura stegne.