Priprema: Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte – biće vam potrebni kasnije. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuvajte (posolite kad provri), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procedite i stavite na stranu, piše Lisa.rs.
Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundevino ulje. Na ulje stavite naseckane crveni luk i šargarepu, promešajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno seckan beli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da beli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije.
Oceđeno povrće vratite ponovno na vatru i ugrejte, dodajte pečenu papriku i kratko prodinstajte. Opet stavite na stranu i još jednom pokupite suvišnu masnoću, pa podlijte pilećim bujonom (skuvanim od kostiju). Propasirajte, pa vratite na vatru i dodajte slatku i ljutu alevu papriku, vegetu i sos od paradajza. Dobro promešajte i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvajte oko sat i po vremena. Za to vreme piletinu na jakoj vatri propržite sa svih strana (da se zatvore pore na mesu) na masnoći koju ste ostavili sa strane. Meso dodajte u sos i nastavite s kuvanjem još 20-30 minuta, pa razmutite pavlaku s 1-2 kašike sosa i stavite u jelo. Promešajte i odmah sklonite s vatre, pa dodajte i peršun. Paprikaš ostavite poklopljen još pola sata, pa ga tek onda poslužite. Kao prilog idu kuvani pirinač, kuvani krompir, krompir pire… a najbolje noklice ili neka druga vrsta testenine.
Svadbarski kupus: Tradicionalno srpsko jelo koje i stranci obožavaju! (RECEPT)