Flekice sa kupusom, starinsko jelo vojvođanskih baka koje se redovno nalazi na jelovniku mnogih porodica, izuzetno je zdravo, a istovremeno lako za pripremu: potrebna su vam samo 4 sastojka i 30 minuta vremena.

To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili. Kupus je prava riznica vitamina i minerala, a istovremeno je bogat i vlaknima. Vlakna doprinose zdravom varenju i produžavaju osećaj sitosti, što je korisno i u slučajevima kada pokušavate da izgubite na kilaži.

shutterstock-173409431.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa (1-1,5 kg)
  • ulje za prženje
  • so i biber po ukusu
  • 250 grama flekica (testenina kvadratnog oblika 2×2 cm) ili druge kratke posne testenine

Način pripreme:

Na ulju dinstati kupus iseckan na rezance u poklopljenoj posudi. Kupus dok se dinsta pušta sopstveni sok i nije potrebno dodavati vodu. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kad kupus omekša, a to je otprilike posle dvadesetak minuta, dodati i flekice, tj. testeninu, koja je prethodno skuvana i oceđena od vode. Sve zajedno lepo promešati i servirati.

shutterstock_2568509929.jpg
Foto: Shutterstock

Zaboravljena riznica zdravlja

Nema razloga da flekice sa kupusom ostanu samo lepa uspomena iz detinjstva. Ovaj starinski recept je dokaz da su najzdravija jela često i najjednostavnija.

Za samo 30 minuta, dobijate kompletan, jeftin obrok koji je prava riznica vitamina i vlakana. Vratite ovo zaboravljeno vojvođansko čudo na svoju trpezu i obezbedite telu odličnu probavu i osećaj sitosti, bez previše truda.

(Krsatrica)

00:39
Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Milica Radović