Sastojci:

* 360 g brašna
* 250 ml mlake vode
* 16 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 1 kašika ulja

stock-photo-lepinja-freshly-baked-homemade-bread-buns-traditional-balkan-cuisine-bread-for-meat-with-ears-1753374044.jpg
Foto: inga cvijanovic/Shutterstock

Priprema:

1. Pomešajte kvasac s mlakom vodom i šećerom. Dobro promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta.

2. Dodati pola brašna u smesu s kvascem i umutiti. Zatim dodati drugu polovinu brašna i so. Sve vreme mutite.

3. Testo treba da bude kao žvaka. Zatim dodajte ulje i umesite testo rukama. Prekrijte posudu s testom providnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta.

4. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini testo podelite na 4 lopte. Svaku loptu pospite brašnom i svaku pokrijte providnom folijom. Opet ostavite da odstoji 20 minuta.

5. Nakon tog vremena razvucite lopte u lepinje i opet ih pospite brašnom. Preko svake stavite providnu foliju i ostavite da odstoji 15 minuta.

6. Stavite lepinje u podmazan pleh, površinski ih narežite nožem uzduž i popreko i pecite 10 minuta na 275 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

7. Izvadite iz rerne i poprskajte vodom, pa ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15 minuta da omekšaju.