Slavni kuvar Gordon Remzi objasnio je kako da iseckate crni luk bez posekotina po prstima i bez suza. Crni luk je svestran sastojak koji se koristi u mnogim jelima, ali nije uvek lako nositi se s njim.
Naime, kada zasečete luk, mogu vam poteći suze, a neki se pri tome i poseku. Luk sadrži jedinjenja u ćelijskom zidu koja su bezopasna dok su odvojena. Međutim, kada se ćelijske strukture razbiju sečenjem, ta jedinjenja se mešaju i stvaraju nadražujuće materije koje mogu dospeti u oči i izazvati suzenje.
Remzi je, međutim, u videu objavljenom na Fejsbuku objasnio kako da iseckate luk bez suza i bez posekotina. Naglasio je da se koren luka ne sme prvo odseći i baciti.
"To je apsolutno ključno. Ostavite ga. Ako ga odsečete, luk će početi da "krvari" i odmah ćete početi da plačete", rekao je.
Kako seći luk bez suza
Remzi je zatim pokazao kako brzo da isečete luk "bez nepotrebnog otpada i muke". Prvo je prepolovio oguljeni luk tako što ga je zasekao po sredini. "Secite prema napred. Neka težina noža obavi posao", objasnio je.
Zatim je pokazao tri prsta i rekao da jedan ide napred, dok su dva pozadi, ukazavši na zglob prsta koji je ispred. Taj deo, objasnio je, pomaže da se izbegnu posekotine.
"Taj zglob će voditi nož. Prstima na vrhu luka usmeravajte sečenje prema korenu i pokušajte da idete što bliže korenu. Pravimo lepe i dugačke poteze", objasnio je kuvar.
"Stvarno lepo i sitno iseckan luk"
Remzi je zatim okrenuo luk. "Zabodite nož do pola u luk, blago ga nagnite nadole", rekao je i zasekao luk.
Objasnio je da luk treba držati "kao tenisku lopticu" i nastavio da pokazuje kako se pravilno sitno secka. Važno je da pustite da težina sečiva obavi sečenje sve do korena, navodi "Lancashire Live".
Na kraju je Remzi okrenuo luk i nastavio da ga secka pokretima gore-dole, dok nije ostao samo mali deo luka oko korena. "Bez otpada – ostaje samo koren. I imate zaista lepo, sitno iseckan luk", zaključio je.
Stil/Net.hr