Krempita je nezaobilazna poslastica na prelepom jezeru Bled u Sloveniji koju turisti obavezno naručuju. Ukusom osvaja i najveće sladokuce, te se neretko dešava da ljudi ne mogu da stanu u samo jednom parčetu.
Zašto je slovenačka krempita mnogo kremastija?
Naime, iskusni poslastičari iz Slovenije dodaju velikodušni sloj slatke pavlake, i tek onda krempitu poklope hrskavom korom.
Sastojci:
Za krem:
- 7 jaja
- 350 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 220 grama brašna
- 1,5 l mleka
- 500 ml slatke pavlake
- sok 1 limuna
- 3 kašike ruma
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato testo, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presecite na pola. Razdvojite belance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).
U drugoj posudi umutite belance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).
Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.
Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mleka.
U dubljoj posudi nek provri ostatak mleka pa ga sklonite s vatre i uz stalno mešanje ulijte smesu sa žumancima.
Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno mešanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.
U vruć krem pažljivo umutite belance.
Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuvani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.
Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste iseckali na komade.
Oštrim nožem isecite sve krempitee pa ih pospite šećerom u prahu.