SLOVENCI IMAJU RECEPT ZA NAJUKUSNIJU KREMPITU KOJU STE IKADA JELI: Mnogo je kremastija, a TAJNA se krije u OVOJ CAKI

Pred vama je recept za najbolju krempitu, dobro ga zapamtite, jer će vam svi tražiti, nakon što probaju ovu savršenu poslasticu

Recepti
22:07h Autor:
SLOVENCI IMAJU RECEPT ZA NAJUKUSNIJU KREMPITU KOJU STE IKADA JELI: Mnogo je kremastija, a TAJNA se krije u OVOJ CAKI
Foto: Shuterstock

Krempita je nezaobilazna poslastica na prelepom jezeru Bled u Sloveniji koju turisti obavezno naručuju. Ukusom osvaja i najveće sladokuce, te se neretko dešava da ljudi ne mogu da stanu u samo jednom parčetu.

Zašto je slovenačka krempita mnogo kremastija?

Naime, iskusni poslastičari iz Slovenije dodaju velikodušni sloj slatke pavlake, i tek onda krempitu poklope hrskavom korom.

Sastojci:

Za krem:

  • 7 jaja
  • 350 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 220 grama brašna
  • 1,5 l mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • sok 1 limuna
  • 3 kašike ruma

Za posipanje:

  • šećer u prahu
Krempita
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato testo, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presecite na pola. Razdvojite belance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).

U drugoj posudi umutite belance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).

Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.

Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mleka.

U dubljoj posudi nek provri ostatak mleka pa ga sklonite s vatre i uz stalno mešanje ulijte smesu sa žumancima.

Krempita
foto: Shutterstock

Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno mešanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.

U vruć krem pažljivo umutite belance.

Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuvani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.

Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste iseckali na komade.

Oštrim nožem isecite sve krempitee pa ih pospite šećerom u prahu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Krempita