Neodoljiv ukus

Sladoled od nane sa komadićima čokolade

Osvežavajući ukus nane u kremastoj strukturi ledene poslastice posute komadićima čokolade zadovoljiće i probirljive sladokusce
Recepti
16:44h Autor:
Sladoled od nane sa komadićima čokolade
Foto: Thinkstock
  • 90 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 140g crne čokolade
  • 400ml punomasnog mleka
  • 300ml slatke pavlake
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • 75g svežih listova i stabljika nane
  • 4 žumanceta
  • 140g šećera

1. Stavite čokoladu u plastičnu kesu, a potom u zamrzivač na najmanje 30 minuta. Izvadite čokoladu iz zamrzivača, udarajte je oklagijom, kako bi se razbila u komadiće unutar kese.

2. U šerpicu stavite mleko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Mešajte povremeno i zagrejte smesu na umerenoj temperaturi dok ne počne da ključa. Onda dodajte listiće nane i stabljike, pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta.

3. Iscedite tečnost i pritiskajte nanu kako bi maksimalno pustila svoj sok. Potom uklonite listiće i stabljike nane.

4. Mutite mikserom žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smesa ne postane gusta i svetla. Potom vratite krem sa nanom u čistu posudu i podgrevajte je dok ne proključa.

Koji su najneobičniji ukusi sladoleda, saznajte OVDE.

5. Sipajte polovinu smese sa nanom preko smese sa jajima i šećerom. Vratite celokupnu smesu u posudu s kremom od nane i kuvajte na veoma tihoj vatri dok se smesa ne zgusne (oko 3, 4 minuta). Procedite smesu u činiju, a potom ostavite da se ohladi, pazeći da se ne stvori korica na površini.

6. Stavite smesu u zamrzivač na 2, 3 sata. Dodajte komadiće čokolade pre nego što ga zamrznete. Potom temeljno umutiti da se ne bi stvorili kristali leda, dodati čokoladu i ponovo zamrznuti. Kada se malo otopi, servirati u činijice ili kornete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs