Maj je vreme kada zova cveta u punom sjaju. Berba ovih cvetova počinje u drugoj polovini maja, po suvom i lepom vremenu i u vreme punog cvetanja.

zova.jpg
Foto: Thinkstock

Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit. Leti osvežava a zimismiruje groznicu i visoku temperaturu.

Čisti organizam i omekšava bronhije. Potpomaže znojenje i oslobađanje tela od otrova kod prehlada ili dugotrajnih bolesti. Iznad svega zdrav i ukusan sok. Za svaku porodicu.

Način pripreme:

U 1 litru hladne vode potopiti 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

zova.jpg
Foto: Wikipedia

Legenda o drvetu zove

Legenda kaže da je neki car Trojan imao kozije uši. Kada je došao berberin da ga brije car mu plati u zlatnicima kako nikome ne bi pričao za njega i kozje uši. Berberin pristade, ali vremenom poče bolovati jer nikome nije smeo da kaže svoju tajnu. Tada odluči da ode u polje iskopa jednu rupu i u nju tri puta reče:

"U cara Trojana kozije uši!"

Kada je završio on zakopa rupu i bi mu lakše. Ali kako prođe neko vreme iz te rupe izniče drvo zove, a čobani koji tuda prolaze naprave od nje svirale i kako su svirali umesto muzike se čulo: "U cara Trojana kozije uši". Tako su svi saznali za carevu tajnu.

Po ovoj legendi je drvo zove bilo dugo poznato.

Ukusna zova je idealna za letnje dane kao vid osveženja koji obožava cela porodica