Neverovatno ukusni

DOMAĆI SOMUNI ZA PLJESKAVICE: Meki, rupičasti, sa tankom krckavom koricom! (RECEPT)

Biće vam žao što ranije niste imali ovaj recept

Recepti
Autor:
DOMAĆI SOMUNI ZA PLJESKAVICE: Meki, rupičasti, sa tankom krckavom koricom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 1/3 svežeg kvasca (15g), 2.5 dl vode, pola kašike šećera, 1 kašika soli 0, 5dl ulja, toliko brašna da se umesi mekano testo (400-450 g).

Priprema: Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašno, da može da se izmeša viljuškom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna ali da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno desetak minuta da stoji.

Od testa odvajajte loptice veličine pesnice, pa ih oblikujte u lepe loptice.

Tepsiju dobro pobrašnjavite pa stavljajte somune sa razmakom u cik-cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Onda pobrašnjavite prste i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pospite brašnom odozgo. Ako vam je pretoplo u kuhinji, prebacite najlon ili celofan preko da se ne bi isušili.

Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 250 stepeni pa prvo stavite 10-ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takođe ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče.

Kad se ispeku treba da budu lagani i krckavi, a da bi omekšali kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. Na kraju očistite brašno krpom. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs