Probajte

Čokoladni tart sa mirisom badema: Neverovatan dezert koji se pravi za čas! (RECEPT)

Neverovatna poslastica koja se pravi za čas!

Recepti
Autor:
Čokoladni tart sa mirisom badema: Neverovatan dezert koji se pravi za čas! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 90 g čistog kakaa
  • 7 većih jaja
  • 275 g smeđeg šećera
  • 150 g mlevenih badema

Za grilijaš:

  • 1 i 1/2 šolje šećera
  • 90 ml vode
  • 350 g pečenog lešnika

Priprema:

Podmažite maslacem i obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 160º C. Umutite maslac da bude kremast (veoma mekan) i prosejani kakao dok ne dobijete kremastu strukturu. U ben-mari posudi izmutite jaja i šećer, dok ne dobijete penastu smesu i udvostručite zapreminu. Mešajte dva sastojka uz pomoć špatule i dodajte mleveni badem, dok mešavina ne postane homogena. Izlijte u kalup i pecite na centralnoj rešetki između 45 i 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite tortu da se ohladi u kalupu. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.

Za grilijaš, ispecite lešnike ako su tvrdi na blagoj vatri u tiganju ili u rerni. Isecite lešnike na polovine ili četvrtine i stavite ih na papir za pečenje. U dubokoj šerpi sa teškim dnom izmešajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez mešanja, dok se ne stvori karamela intenzivne zlatne boje. Prelijte karamelu po lešnicima i ostavite da se ohladi. Dodajte grilijaš na tortu i poslužite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs