Vaspitanje dece

Nauka dokazala: Deca koja se dive superjunacima postaju sklona nasilnom ponašanju!

Na decu odlično utiče to što se ugledaju u filmske superjunake, zar ne? Netačno! Pedijatri kažu da su dobri momci u filmovima mnogo nasilniji od loših.

Vaše dete & vi
09:08h Autor:
Deca superjunaci, Foto: Profimedia

Filmove o superjunacima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlom. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima jer nasilnost predstavljaju kao pozitivnu osobinu.

Analiza deset filmova o superjunacima, snimljenim 2015. i 2016. godine, pokazala je da su glavi likovi ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom satu filma, a antagonisti ili "loši momci" 18. Iznenađujuće, glavni lik je počinio i više ubistava.

Takođe, superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

10 važnih saveta za svakog roditelja: Evo kako da decu naučite toleranciji!

Betmen i Supermen
Betmen i Supermenfoto: Facebook / Betmen Bin Supermen

"Deca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što ih u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olimpia, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu univerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, rekao je naučnik Džon Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja.

On preporučuje da porodica zajedno pogleda film i potom razgovara o nasilju. To će deci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s porodičnim vrednostima.

Dr Ranko Rajović: Glavna funkcija škole treba da bude da decu nauči da misle, a ne da bubaju napamet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...