Neodgovoni roditelji

62 odsto poginule dece u saobraćaju nije bilo vezano

U Srbiji se vezivanja pojasa na zadnjem sedišu pridržava svega četiri odsto ljudi, dok u razvijenim zemljama Evrope to čini 95 odsto putnika
Vaše dete & vi
08:44h Autor:
62 odsto poginule dece u saobraćaju nije bilo vezano
Foto: Thinkstock

Vezivanjem pojaseva na zadnjem sedištu, čega se u Srbiji pridržava svega četri odsto ljudi, za razliku od najrazvijenijih zemlalja Evrope, gde je taj procenat i 95 odsto, spasilo bi 100 života godišnje, ocenili su danas predsavnici Agencije za bezbednost saobraćaja.

Nešto više od 62 odsto poginule dece u saobraćaju, bili su putnici i nisu imali vezane pojaseve, što predstavlja i neodgovornost roditelja, rečeno je na skupu povodom četri godine rada Agencije za bebzednost saobraćaja. Prema rečima pomoćnika direktora agencije Branimira Miletića, procenat vezivanja pojaseva u Srbiji je 58 odsto, čak ispod 50 u slučaju suvozača.

"Nepoštovanje saobraćajnih propisa, brzina, alhohol i nevezivanje pojasa, glavni su uzroci saobraćajnih nezgoda. U prvih 11 meseci ove godine, u odnosu na isti period iz 2009. godine, što je vreme pre osnivanja Agencije u saobraćajnim nezgodama poginulo je 176 osoba manje", rekao je Direktor Agencije Stojadin Jovanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs