Istraživanje pokazalo

Bebe zaista mogu da prepoznaju dobre i loše osobe, i ne plaču bez razloga: Evo kako!

Bebe umeju da prepoznaju lica, ali možda mogu i više od toga! Skorašnje istraživanje sugeriše da bebe mogu da prave razliku između dobrih i loših osoba
Vaše dete & vi
21:08h Autor:
Foto: Thinkstock

Mogu li bebe prepoznati lošu osobu?

 

Jedan eksperiment sproveden na univerzitetu Jejl pokazao je da bebe više vole osobe koje su predusretljive, a da svoje zaključke o ljudima donose na osnovu mikrosignala.

 

U drugom eksperimetnu bebama su pokazane dve lutke – dobra, koja je pomogla da se otvori kutija, i loša, koja bi zalupila kutiju. Više od 80 odsto beba odabralo je dobru lutku, što pokazuje da bebe zaista umeju da prosude ko je dobar a ko loš.

 

"Ljudi dolaze na svet sa urođenom moralnošću", kazao je za Si-En-En Pol Blum, autor knjige "Samo bebe: Poreklo dobra i zla".

 

Kako deca rastu, sve su bolja u donošenju procena o drugim ljudima, ne samo na osnovu njihovih postupaka već i na osnovu karakternih crta i mimike. Trogodišnjaci su u stanju da procene nečiju pouzdanost samo na osnovu lica nepoznate osobe.

 

Sledeći put kada vaša beba pokaže netrpeljivost prema novom licu, nemojte to shvatati samo kao hir, savetuju naučnici. Probajte da bar uzmete u razmatranje bebin sud kada procenjujete svoje prijatelje.

 

(detinjarije.com)

 

Šta nasleđujemo od majke, a šta od oca: Ove crte se prenose generacijski!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...