Šta čekate?

Ono najvrednije ne može nigde da se kupi: 10 stvari koje treba da poklonite detetu!

Za početak, vreme koje ste im poklonili nikada se ne može vratiti niti povući
Vaše dete & vi
16:44h Autor:
Foto: Thinkstock

Većina dece ima previše igračaka, tako da ih je teško impresionirati nečim novim. Bilo kako bilo, najbolji pokloni ne dolaze iz prodavnica. Ovo je lista najboljih stvari koje možete da darujete svojoj deci. Koliko ste ih već poklonili?

 

1. Potvrda i ohrabrenje
Ponekad jednostavna reč potvrde može da promeni ceo život. Zato se potrudite da vaša deca znaju koliko ih cenite. I podsećajte ih svaki put kada imate priliku. Nemojte ih ponižavati, ili u svakom trenutku prekorevati. Deca pamte kada ste ih podržali, pohvalili, gradili njihovu ličnost potvrđujući njihove pozitivne osobine.

 

2. Zagrljaji i poljupci
Vaša deca nikada nisu suviše stara da dobiju fizičku potvrdu ljubavi koju imate za njih.

 

3. Zajednički obroci
Deca će uvek pamtiti zajedničke obroke. Na neki način, to su vrlo intimni trenuci u kojima ne samo da se deli hrana, već i priče, doživljaji, šale... Za večerom (ili ručkom) se najčešće priča o tome kako je kome prošao dan.

 

Anomalije roditeljske ljubavi: Bumerang koji će vam se vratiti na najgori način!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Smisao za humor
Moja majka je govorila: "Kada sam bila mala, moja porodica je bila siromašna, ali smo se uvek šalili, trudili smo se da u mnogo čemu gledamo vedriju stranu..."

 

5. Prostor da se naprave greške
Deca su deca. To je ono što ih čini toliko zabavnim... i zato nama starijima treba mnogo strpljenja. Dajte im prostora da eksperimentišu, istražuju i čine greške.

 

6. Stabilnost
Stabilan dom postaje osnova na kojoj deca grade dalje svoj život. Potrebno je da znaju svoje mesto u porodici, kome mogu da veruju i ko će uvek biti tu za njih.

 

7. Podsticaj da dostignu velike stvari
Ohrabrite svoju decu da sanjaju velike snove. Zauzvrat, oni će postići više nego što su mislili da mogu... više nego što ste i vi mislili da je moguće. Samo pazite, nemojte da im dajete lažnu nadu, neka uvek bude sve realno, na zdravim osnovama.

 

Ne kupujte deci skupe poklone: Postoje dva savršena razloga za to!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Vreme
Vreme koje ste im poklonili nikada se ne može vratiti niti povući. To je jedan od najvećih darova koje im možete dati. Zato dobro pazite kome ili čemu poklanjate svoje vreme.

 

9. Nepodeljena pažnja
Povezano je sa prethodnom stavkom (vremenom), i čini se kao da je beznačajno, ali je veoma važno. Nemojte kucati poruke i razgovarati sa njima. Nemojte gledati TV i jesti sa decom. Kada ste u interakciji sa njima, ne sme da postoji ništa drugo.

 

10. Ljubav
Najveći dar koji možete da im date je ljubav. Najbolji primer i najbolje lekcije koje se pamte daju vaši postupci. Time decu učimo da budu iskrena, disciplinovana, odgovorna, savesna, da imaju integritet, samopouzdanje... Ako jedno govorimo, a drugo radimo, time ih povređujemo i učimo pogrešnim stvarima.

 

Zašto sam sinu za praznike poklonio praznu kutiju: Briljantan potez doktora nauka!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs