(Ne)realna očekivanja

Roditelji kvare decu: Ako im želite dobro, ovo nikad nemojte da radite!

Vi hoćete da vaše dete bude odličan teniser, da svira violinu i perfektno priča francuski sa samo 6 godina. Stanite i razmislite, da li imate nerealna očekivanja
Vaše dete & vi
20:58h Autor:
Foto: Thinkstock

Neki roditelji očekuju da im deca u svemu budu uspešna, da su najbolja i da se razvijaju prema njihovom unapred određenom planu.

 

Takvi roditelji neprestano savetuju dete, usmeravaju ga i zahte­vaju, a ako dete ne ispuni njihove zahteve ili očekivanja, sledi kaz­na.

 

Plan roditelja mora se sprovoditi, a svaki otpor i negativizam de­tetu se ne toleriše. Roditelj određuje kada dete mora da jede, spava, kada da se igra, što će da obuče, kao i s kim će se družiti.

 

Visoki su zahtevi u pogledu čistoće, urednosti i posebno visoke spremnosti u izvršava­nju zahteva. Osnovno je da slepo sluša i radi sve prema roditeljskom planu. Takva deca rano uče strane jezike, muziku, balet i dr.

 

Razočarana majka otkrila: Kako sam jednom odlukom upropastila i decu, i sebe!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Takvi zahtevi su redovno veći od onog što dete može da podnese, jer postoji stalan pritisak da bude savršeno u svemu što radi. Ka­da je to nemoguće, dete se oseća frustrirano zato što ne mo­že da ispuni zahteve roditelja, a iz toga može da proizađe i osećaj neadekvatnosti i krivice u kasnijem životu.

 

Tak­va roditeljska očekivanja za budućnost deteta redovno se ne ostvaruju.

 

Roditelji kritičari

 

Roditelj koji kritikuje nikad nije zadovoljan onim što dete učini, a ka­da je zadovoljan boji se da to pokaže pred detetom “da se ne bi pok­varilo”. Zato ne štedi u kritikama, opomenama i upoređivanjima s drugom decom koja su “pametnija, uspešnija, bolja”. Ne izostavlja ni poruge i ismevanja. Dete gubi samopouzdanje i osećaj sigurnosti, počinje da se oseća manje vrednim u odnosu na druge i nezadovoljno je zbog toga.

 

Odlomak iz knjige: “Godine prve zašto su važne”, Milivoj Jovančević i saradnici

 

Njihov način vaspitavanja dece oduševljava ceo svet: Evo šta rade Finci, a mi ne radimo!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...